Underskatta inte knattefotbollen

Låt mig gissa att Algirdas Šemeta inte vet så mycket om knattefotbollens ställning i svensk politik. Det är inte kunskaper som varit nödvändiga på hans väg från finansministeriet och statistikmyndigheten i Vilnius till EU-kommissionen i Bryssel.

Men nu har Šemeta trampat i klaveret, och allt på grund av tjejer och killars fotbollsspel.

Det var under valrörelsen 1985 som Olof Palme gång på gång angrep moderaterna för deras planer på att dra in stödet till föreningarna. Det skulle – förklarade Palme – drabba knattefotbollen.

Trots usla förutsättningar vann Socialdemokraterna det valet.

Nu är det EU-kommissionen och Šemeta som hotar knattarnas fotbollsspel. Kommissionens vägran att acceptera det svenska undantaget från moms för ideella föreningar skulle nämligen få den effekten. Vem vill vara föreningskassör om uppgiften inte bara är att föra bok och hålla reda på kassan, utan dessutom att redovisa moms för sålda kaffekoppar och varmkorvar?

Sannolikt inte så många. Och utan frivilliga krafter i styrelser dör föreningslivet, och knattefotbollen.

Det är precis en sådan sak som skulle kunna mobilisera det svenska folket. Anders Borg vet, han tänker inte göra om misstaget från 1985. Den här gången anförs försvaret av föreningslivet av en moderat finansminister.

Hittills har det inte påverkat EU-kommissionen. I en union där demokratin i praktiken satts ur spel i minst två länder, och där den sociala oron bubblar under ytan på så många håll är kanske ett uppror av föreningskassörer, anförda av en finansminister i hästsvans, inte så skrämmande.

Det kan visa sig vara ett misstag. Underskatta inte svenska fotbollsföräldrars vrede, eller envisheten hos föreningskassörer som år efter år orkar bokföra resultatet av helgens försäljning av varm korv.

Ingvar Persson

Senaste inläggen