Veckan med ledarsidan: Brevik, Juholt och Moderaternas bidragsarkiv

Den här veckan har jag kunnat prata igen till redaktionens förfäran. Men det gick det med. Vi planerade julen och gottade oss i att ledarsidan har haft runt 50 000 unika besökare i mobilen varje vecka hela hösten.

Uppenbarligen många med smartphones som läser oss. Kul!

Viktig text av Daniel om Breivik

Att den norska massmördaren Anders Behring Breivik kan dömas till vård istället för fängelse betyder inte att hans attack inte var politisk. ”Den idévärld som Breivik frodades i försvinner inte med en diagnos”, skrev Daniel i veckans viktigaste och mest lästa text. 

En sammanställning av våra texter om Breivik och terrorism från i somras kan ni läsa här. 

Socialdemokraterna försöker nystarta

Det har alltså varit förtroenderåd för Socialdemokraterna i helgen. 

Innan förtroenderådet skrev Daniel att Juholt nu behöver ta sig samman och börja ställa regeringen till svars för den höga arbetslösheten. Och idag kunde jag konstatera att han delvis gjorde det, däremot behöver han hjälp. Socialdemokraterna befinner sig i sin värsta kris i modern tid och verkar oförmögna att hantera det. 

Fredriks lördagskrönika handlade också om Juholt och tidigare i veckan skrev vi om Leif Pagrotskys skatteutredning.

Nu fasar vi för SCB:mätningen nästa vecka. 

Långsamma och hemliga moderater

I veckan  upprepades kravet i riksdagens socialförsäkringsutskott om att regeringen ska ta bort den så hårt kritiserade 180-dagars regeln i sjukförsäkringen. Socialförsäkringsministern fortsätter dock säga att det inte är någon brådska. Regeringens saktfärdighet är ett hån mot riksdagen men framför allt är den ett hån mot alla sjuka som utsätts för en orimlig regel, skrev Ingvar

Anders lyfte för några veckor sedan frågan om Moderaternas hemliga bidrag kopplat till Carema. Sedan dess har det blivit stor debatt i frågan. I fredags skrev Anders att Moderaterna borde öppna sitt bidragsarkiv: r”ätten att muta en politiker är inget allmänintresse”.

Angående skandalerna runt Carema meddedalde de rödgröna partierna i veckan att man är överens om att driva nationella riktlinjer för äldrevården. Kommer regeringen rösta emot som man har gjort tidigare? frågade vi och konstaterade att det finns en anledning till att Moderaterna har så lågt förtroende gällande just välfärden. 

Veckan som kommer lär bli dramatisk, eurons öde avgörs på fredag men innan armageddon missa inte vår lista på Björn Rosengrens bästa ursäkter. 

Trevlig söndagskväll!

Katrine Kielos

Senaste inläggen