Bonusen hotar inte äldrevården

På Facebook cirkulerar just nu en kedjestatus som försöker att slå split mellan äldre och invandrare med hjälp av den så kallade sfi-bonusen.

Regeringen gav den 7 maj 2009 Skolverket i uppdrag att förbereda försöksverksamhet med sfi-bonus, en morot för vissa nyanlända invandrare som slutfört sina kurser inom sfi. Bonusen ska alltså sporra sfi-deltagarna att snabbt lära sig det svenska språket. Kraven är alltså att få godkänt på sina kurser och få det snabbt.

Bonusen är något man får söka och alltså inget som automatiskt utbetalas till alla deltagare inom sfi. Som mest kan man beviljas en engångssumma på 12 000 kronor. SFI-bonus har hittills bara funnits i 13 försökskommuner och under försöksperioden (september 2009-december 2010) beviljades 526 bonusutbetalningar. För detta ersatte Skolverket kommunerna med totalt nästan 7,2 miljoner för utbetalda bonusbelopp, administration och arbetsgivaravgifter. 

De som delar kedjestatusen på Facebook ogillar sfi-bonusen och menar att bonusens existens på något sätt försämrar för boende på äldrehem. Det är ett märkligt resonmang.

Språket är en av de enskilt viktigaste faktorerna till att få jobb i ett nytt land. En studie från 2006 visar att om en invandrare behärskar svenska språket bra eller utmärkt ökar sannolikheten att de ska få ett jobb med 10 procentenheter och deras lön är generellt sett också 10 procent högre. Fler människor som kan språket ger fler människor i jobb, vilket ger större skatteintäkter och mer pengar till offentlig sektor och därmed också till äldrevården.

Nationalekonomen Jan Ekberg vid Linnéuniversitetet har i en rapport till regeringen visat att för varje procentenhet som arbetslösheten bland invandrare minskar så förstärks de offentliga finanserna med cirka 0,14 procent. Enligt uträkningar publicerade i tidningen Veckans Affärer i fjol skulle statskassan årligen förstärkas med 34 miljarder kronor om man kunde få upp sysselsättningen bland utrikes födda till samma nivå som för svensk­födda.

Det kan vara värt att tänka på.
 
Daniel Swedin

Senaste inläggen