Lööf och Erlandsson på krogrunda

Nu på eftermiddagen ger sig näringsminister Anne Lööf och landsbygdsminister Eskil Erlandsson ut på krogrunda i stockholmsvimlet.

Så livat kommer det dock inte att bli. De båda ministrarna tänker börja på McDonalds och sedan fortsätta till Pizza Hutt. Möjligen blir avslutningen lite mer flottare. Lööf och Erlandsson har i alla fall bokat bord på restaurang Pontus, kanske för en toast Skagen?

Nu är det nog inte matsedlarna som ligger bakom ministrarnas restaurangval. Avsikten är att ta reda på hur branschen tagit emot den sänkta momsen, och då gäller det att välja med urskiljning.

Lööf och Erlandsson vill naturligtvis veta att krögarna sänkt priserna, och att restaurangerna nu ropar efter folk. Det är säkert precis vad de kommer att få höra på de tre utvalda krogarna.

Om de i stället hade valt någon av konkurrentarena tvärs över gatan hade beskedet sannolikt blivit ett annat. Varken erfarenheten från andra länder eller signalerna från landets restaurangägare tyder på att momssänkningen kommer att leda till lägre priser och fler anställda.

Pengarna – 5,4 miljarder – kommer i de flesta fall att stanna i krögarnas fickor. Men så kommer det alltså inte att låta under ministrarnas studiebesök i dag.

Ändå – den riktigt stora frågan är kanske en annan.

Hur motiverar man en politik som slussar över drygt 5 miljarder till landets kroggäster – eller krogägare – medan äldreomsorgen förfaller och sjuka utförsäkras?

Den frågan kan ju de båda ministrarna fundera på när de tar sig hem efter sin runda på Stockholms krogar.

Ingvar Persson

Senaste inläggen