Ta fram flytvästarna Reinfeldt

Statsminister Reinfeldt är bekymrad. Pengarna är slut, orosmolnen blåser in från Grekland. Det blir kanske inget femte jobbskatteavdrag på hela mandatperioden, avslöjade han i går för Rapports Mats Knutsson.

När massarbetslösheten bitit sig fast och lågkonjunkturen står för dörren är det en prioritering som ingen kan invända emot, utom möjligen en del av Reinfeldts egna kärnväljare.

Det finns angelägnare saker att göra än att sänka skatten. Reinfeldts problem är att han inte tycks veta vad.

När tiderna är svåra blir är det viktigt vilka beslut politiker fattar, och att de alls fattar beslut. Här får duon Reinfeldt och Borg problem.

Deras recept tycks nämligen vara att göra så lite som möjligt när politiken behövs som mest. ”Spara i ladorna” som finansminister Borg brukar säga.

Det är, med nationalekonomen Christian Westerlind Wigströms ord, som om regeringen inför en annalkande flodvåg köpt ett lager flytvästar, och sedan låst in dem i ett förråd dit bara Anders Borg har nyckeln.

Riksdagsledamöterna klagar på att de inte får några förslag att arbeta med. Ministrarna åker runt och försöker återanvända pengar från den senaste budgeten. Som när näringsminister Annie Lööf och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström försökte få budgetens anslag mot långtidsarbetslöshet att framstå som ett krispaket för Saab.

Det är förmodligen inte sista gången de pengarna kan återanvändas. Om varningstecknen slår in kommer det att behövas.

Statsministerns recept är dock det enklast tänkbara. Sitt still i båten.

Tänk om han kunde få Anders Borg att öppna förrådet med flytvästar också.

Ingvar Persson

Senaste inläggen