Alla hjärtans dag-special: politiska ”bromanser” vi minns

I dag är det alla hjärtans dag och ledarredaktionen vandrar som sig bör runt på små romantiska moln. Dagen till ära tänker vi därför hylla den speciella form av homosocialitet och kärlek som bortsett från inom sportens värld, kanske bara får sitt fulla utlopp inom politiken.

Vi talar naturligtvis om bromanser. Eller ”bromance” som de säger i USA. Den komplicerade icke-sexuella kärlek och tillgivenhet som kan uppstå mellan två heterosexuella män.

Här är därför dagens lista:

Politiska bromanser vi minns

Bill Clinton och Tony Blair

En politisk bromans så stark att den har fått en egen film. Tony ser upp till Bill och den speciella relationen blomstrar från första ögonkast.

Tony står vid Bills sida under Lewinski-skandalen och detta trots att han både har moraliska betänkligheter och är rätt pryd. Men vem kan motstå Bills charm! Sedan vänder maktrelationen: Tony lyckas få ur en motvillig Bill ett löfte om att skicka marktrupper till Kosovo. Den beundrande parten har blivit den starkare, vilket brukar skapa kriser i bromanser och Bill ser det hela mycket riktigt som ett svek.

Så småningom träffar Tony förstås George, men det är en helt annan historia….

Göran Persson och Pär Nuder

Den unge Pär är Görans högra hand och briljante strateg. Tillsammans regerar de landet, budgetunderskotten försvinner, moderater är något man skrämmer barn med och solen skiner. Men när Pär får ett eget finansdepartement rubbas maktbalansen. Konflikterna blossar upp. Efter ett regeringssamanträde skriker Pär:

– Jag har ställt upp för dig i vått och torrt! Jag har slängt mig framför tåget för din skull! Jag har tagit så mycket skit för dig! Och så gör du så här mot mig – förödmjukar mig inför hela regeringen. Fy fan!

Göran bryr sig inte och börjar spendera alltmer tid med den atletiske justitieministern Thomas istället. Efter valförlusten 2006 skyller han misslyckandet på Pär. Sveket är fullständigt. Pär skriver så småningom en bok och går vidare. Göran ältar enligt uppgift fortfarande.

John Adams och Thomas Jefferson

John och Thomas grundade USA tillsammans. Bromansen frodades under den amerikanska revolutionen men när Thomas blir Johns vicepresident surnar relationen och de ideologiska skillnaderna blir tydliga. Thomas ställer så småningom upp i presidentvalet mot John och vinner. Oj, oj!

Men i slutet av sina liv begraver de den bittra rivaliteten och går till och med och dör på samma dag. Det ni!

David Cameron och Nick Clegg

Det var kärlek som började med bråk. När David fick frågan om vilket som var hans favoritskämt brukade han svara: Nick Clegg. Aouch!

Men när samtal påbörjades med Nicks parti om att regera ihop började det slå gnistor. Pressen kunde inte låta bli att kommentera hur lyckliga det nya paret såg ut. Samt att de rörde vid varandra på ett familjärt sätt som, well, Churchill inte hade gjort. Nicks parti har sedan dess blivit ganska mycket av ett skämt. Vem lämnar sina principer för en bromans med David?

Men ja, sådan är kärleken….

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg

När Fredrik i mysprogrammet Hellenius hörna skulle rita en kurva över sitt liv handlade de stora topparna nästan alla om Anders . När han träffat honom och när de hade det bra tillsammans efter finanskrisen (samtidigt som tusentals människor blev arbetslösa). Men din fru? Din familj då? undrade David Hellenius. Fredrik såg förvånad ut. Nej, det var bara, Anders.

Fredrik och Anders. Anders och Fredrik…

 

Katrine Kielos

Senaste inläggen