Björklunds hycklande står Sverige dyrt

Jan Björklund vill införa en specialfil till vuxenvärlden för skoltrötta elever. Ett eller två års praktisk yrkesutbildning, gärna utan tröttande teoretiska inslag. Så ser planerna ut.

Skolministern fortsätter på den inslagna vägen att urholka utbildningen för en stor del av landets unga. Efter att ha tagit bort kravet på allmänna ämnen från de yrkesförberedande gymnasieprogrammen är han nu redo att gå vidare.

Det kan tyckas märkligt att vi har en utbildningsminister som har så låga tankar om behovet av kunskap, men så är det.

Naturligtvis väcker Björklunds senaste uppslag hård kritik. Lärarförbundets Eva-Lis Sirén säger att förslaget kommer att försvaga Sverige som kunskapsnation. Miljöpartiets Jabar Amin tycker att Björklund spelar rysk roulette med ungdomarnas framtid.

– En ettårig yrkesutbildning riskerar att bli en utbildning rakt ut i arbetslöshet, säger Socialdemokraternas Mikael Damberg.

Kritikerna har rätt. Björklunds demontering av gymnasieskolan innebär en sänkning av ambitionerna för Sverige som kunskapsnation, och det finns ingen – framför allt inte utbildningsminister – som vet vilken arbetsmarknad som väntar den som gått i Björklunds lättviktsskola.

Björklund har inte ens brytt sig om att tala med till exempel de fackliga organisationer som faktiskt vet något om hur arbetsmarknaden ser ut.

Ändå skulle det kanske vara möjligt att förstå utbildningsministern. Skolmisslyckanden och avhopp från gymnasieskolan är ett riktigt problem. Enligt Skolverket saknar var tredje gymnasieelev slutbetyg efter tre års studie

Det är dessutom en klassfråga. Bland ungdomar som kommer från studievana hem klarar åtta av tio gymnasiet. Bland ungdomar med föräldrar som saknar längre utbildning är motsvarande siffra mindre än hälften.

Vi vet också att de ungdomar som misslyckats i gymnasiet löper också den största risken att hamna utanför arbetsmarknaden.

Det skulle inte vara svårt att förstå om utbildningsministern i all ödmjukhet känner ett mått av desperation.

Ödmjukhet är dock inte Björklunds starka sida.

Sanningen är ju att han själv är en stor del av problemet. Han har avskaffat det individuella programmet – bara för att nu ersätta det med denna lättviktsskola. Han har avskaffat de teoretiska inslagen på de yrkesförberedande utbildningarna – bara för att se hur antalet sökande dyker. Och han har talat om kunskap – men tvingats se hur resultaten sjunker.

Björklunds hycklande hotar den svenska skolan, och framför allt de yrkesförberedande utbildningarna. Det kommer att leda till personliga katastrofer. Och det kommer att stå Sverige dyrt.

Ingvar Persson

Senaste inläggen