Blir Billström tvungen att lyssna

Tobias Billström Bild: Johan Ödmann Regeringskansliet
Tobias Billström Bild: Johan Ödmann regeringens bildarkiv

 

Kritik från den svenska allmänheten har inte gjort något större intryck på migrationsminister Tobias Billström. Inte tidningsreportage om slavliknande arbetsvillkor eller handel med människor heller.

Och när fackliga organisationer har krävt ordning och reda har det nästan inte funnits någon gräns för Billströms demonstrativa ointresse.

Frågan är om den svenska migrationsministern tar lika lätt på kritik från Bryssel. Nu meddelar i alla fall TT att EU-kommissionen tar Sverige i örat. Och orsaken är att det inte finns några sanktioner mot arbetsgivare som utnyttjar migranter utan uppehållstillstånd.

Alla EU-länder skulle ha infört sådana – redan i somras. Men Sverige släpar alltså efter och kan i värsta fall hamna inför EU:s domstol.

Nu är det knappast omsorgen om de människor som utnyttjas i handeln med arbetskraft som ligger bakom EU:s intresse. Snarare handlar det om att försvara den restriktiva migrationspolitiken och undvika osund konkurrens.

Kanske är det argument som kan tränga fram till migrationsminister Billströms medvetande. Dessutom vill ministern – precis som vi andra – antagligen undvika att ställas inför skranket.

Att Tobias Billström skulle inse att det är ovärdigt ett land som vårt att utblottade människor blir utnyttjade och bedragna är svårare att tro. Frånvaron av den sortens inlevelse tycks vara hans största kvalifikation för jobbet.

Ingvar Persson

Senaste inläggen