Fas 3:are utnyttjas som gratis arbetskraft – av statlig myndighet

Nättidskriften Dagens Arena gör ett häpnadsväckande avslöjande i dag. Reportern Mikael Färnbo visar hur statliga Skogsstyrelsen medvetet bryter mot reglerna som säger att arbetsgivare aldrig får ersätta anställningsbehov med praktik eller fas 3.

Här är ett utsnitt ur reportaget.

Dagens Arena har under hösten och vintern tagit emot mejl och samtal från personer i fas 3 som inte anser att de befinner sig i en sysselsättningsåtgärd – utan utför reguljärt arbete. Intrycket delas också av Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm.

– Det kommer såklart till oss också, säger Pasi Keskikastari, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

För att få en uppfattning om hur det verkligen förhåller sig, valde Dagens Arena att utrusta fas 3-deltagaren Åse Waldén med en dold mikrofon inför sitt första möte med sin anordnare, statliga förvaltningsmyndigheten Skogsstyrelsen i Borås. Vad är det för typ av intervju? Vad säger man om handledning? Vad är det för arbetsuppgifter? Är det arbete eller sysselsättning? Inte ett ord om handledning har uttalats under intervjun. 

[…]  

Under intervjun framställs det även som ett problem att Åse kanske inte kan vara där hundra procent eftersom hon ibland måste jobba som vikarie inom förskolan. 

På inspelningen hör vi att myndighetschefen Bo Hultgren börjar med att göra klart att det handlar om en praktiktjänst inom fas 3. Kollegan ”Mikael”, som också ska sitta bredvid, kom från början in som ”praktikant från Arbetsförmedlingen”, men har numera en visstidsanställning. Det är det som är så ”spännande” med praktik, säger Bo Hultgren.

[…] 

Efter en dryg timme är intervjun över. Bo Hultgren säger att han inte kan lova något men att han hör av sig. Det han ska fundera på är ”prioriteringen mellan någon som vill ha heltidspraktik och din lite glidande tjänst med dina timanställningar och sånt.”
– Ja, vad ska man säga. De ville att jag skulle jobba. Gratis. Det var precis som vilken anställningsintervju som helst, säger Åse Waldén.

Läs hela Dagens Arena-reportaget här.

Daniel Swedin

Senaste inläggen