Inte ok att Sverige säljer krigsmateriel till Saudiarabien

På DN Debatt skriver i dag Andreas Ekman Duse, generaldirektör för ISP om krigsmaterielexporten. ISP är den myndighet som håller den svenska krigsmaterielexporten inom lagens råmärken.

Exporten 2011 uppgick till 13,9 miljarder vilket är en uppgång med 1 procent från föregående år. En stor del av exporten gick till diktaturen Suadiarabien. Det visar behovet av tydliga regler mot krigsmaterielexport till icke-demokratier.

Enligt Svenska freds säljer Sverige mest vapen i världen räknat per person. Statistiken blir kanske inte riktigt rättvis. USA säljer exempelvis över tio gånger så mycket vapen som Sverige men hamnar längre ner på listan. Men det är ändå viktigt att fundera över.

Ett större etiskt dilemma är vilka länder Sverige exporterar till. År 2011 såldes krigsmateriel till Saudiarabien för ett värde av nästan 3 miljarder kronor.

Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer och när Kungen i oktober överlämnade Scouternas förtjänsttecken ”Bronsvargen” till Saudiarabiens kung Abdullah väcktes en ilsken debatt. Att Sverige samtidigt exporterade krigsmateriel för 3 miljarder till samma kung har dock inte väckt samma upprördhet.

Samtidigt är en reglerad krigsmaterielexport nödvändig. Vill vi fortsätta vara militärt alliansfria måste Sverige ha en egen försvarsindustriell kompetens. Utan försvarsindustri blir vi utlämnade till USA:s och andra stormakters försvarsindustri i ett skymningsläge. Utan export kan inte den svenska försvarsindustrin överleva.

Den invändning man ofta möter är att svensk försvarsindustri är så integrerad internationellt att det inte spelar någon roll. 

Men självklart spelar det roll för Sveriges handlingsfrihet vilken kompetens som finns i landet. Det säkerhetspolitiska läget kan förändras snabbt, det vet vi av historien.

Vill vi bevara vår militära alliansfrihet ställer det stora krav på egen förmåga och kompetens. Samtidigt måste krigsmaterielexporten hålla sig inom tydliga och strikta regler. Det är en balansgång mellan det säkerhetspolitiskt nödvändiga och det etiskt försvarbara.

Dagens rapport från ISP visar att den balansen rubbats och att reglerna för export till icke-demokratier måste skärpas.

Anders Lindberg