Lööfs sparandelinje: Åt den som har skall varda givet

I går deklarerade näringsminister Annie Lööf att Centerpartiet vill införa ett skattegynnat bosparkonto för unga. Unga upp till 35 år ska kunna flytta 20 000 årligen till ett särskilt bosparkonto och få skatterabatt på upp till 4000 kronor per år för att få ihop till insatsen för att kunna köpa sig en bostadsrätt eller ett hus.

Låter det bra? Det är det inte. Eskilstuna-Kurirens liberala ledarsida förklarar:

Komplettera arbetslinje med en sparlinje. Så heter det på centerjargong. I själva verket är detta 1) ett bidrag för flytt av pengar mellan konton, 2) stimulans av skattearbitrage och 3) gynnande av personer som redan har ett sparkapital.

Ett exempel: En person lånar 20 000 kronor på banken mot en låneränta på fem procent, vilket är 1 000 kronor och efter ränteavdrag 700 kronor. Dessa pengar sätts sedan in på det där bostadskontot. Insättningen ger 4 000 kronor i sänkt skatt. När skattereduktionen är inkasserad betalas de 20 000 kronorna tillbaka till banken och personen har tjänat 3 300 kronor på ett bräde genom några enkla transaktioner. Det är skattearbitrage.

Aj, aj. Ytterligare ett politiskt förslag med rent absurda ekonomiska effekter från näringsministern alltså. Lööf är nog ändå lite glad att Fredrik ”75-åringen” Reinfeldt tog upp allt medieutrymme som regeringsklantskalle i går.

Daniel Swedin 

Senaste inläggen