Reinfeldts bortförklaringar om jobben verkar tagit slut
Alliansen gick till val både 2006 och 2010 på fler jobb. Det har väl gått sådär.
Arbetslösheten biter sig fast kring 8 procent, allt fler unga blir långtidsarbetslösa och andelen i befolkningen som jobbar har faktiskt minskat.
I veckan avslöjade DN nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att två tredjedelar av alla arbetslösa saknar ersättning från A-kassan.
Fredrik Reinfeldt försökte i Agenda förklara politiken. Det gick också sådär.
Han pratade om ungdomars ansvar, om facken, arbetsgivarna och socialdemokraterna. Men reglerna för a-kassan är det han själv som ändrat. Det pratade han å andra sidan inte om.
Problemet är att bortförklaringarna är på väg att ta slut. Efter fem år vid makten finns det helt enkelt få andra man trovärdigt kan skylla ifrån sig på.
Reinfeldt sa att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Men när bara en tredjedel får ersättning är detta tomma ord. När arbetslösa hänvisas till socialbidrag är det inte omställning det handlar om utan samhällets yttersta skyddsnät.
Nedskärningarna i a-kassan motiverades med att det skulle bli fler jobb. Då skulle människor motiveras att ta de nya jobben. Men även här har vi facit. Varken försämrad a-kassa eller de fyra jobbskatteavdrag som genomförts har hittills minskat arbetslösheten. Detta fullskalexeperiment är genomfört och har, bevisligen, misslyckats.
Det pratade Reinfeldt egentligen inte heller om. Vad regeringen tänker göra åt situationen blev väl inte heller helt tydligt. Om de tänker göra något alls.
Samtidigt är det är faktiskt en helt ny politiskt situation vi bevittnar.
För en månad sedan hade han knappast ens fått frågan. Agenda hade handlat om S-krisen istället.
Anders Lindberg