I dag gillar vi Fredrick Federley

Centerpartisten Fredrick Federley kommer att rösta nej till EU:s datalagringsdirektiv.

Sent på måndagseftermiddagen avslöjade han i Studio ett att han tänker går mot partilinjen i den svenska riksdagsomröstningen på onsdag. Fredrick Federley har alltid kämpat mot övervakningssamhället även om det ofta inneburit att han har gått på tvärs mot sitt parti.

Maud Olofsson var ingen nådig partiledare. Vi minns hur hon tvingade den nästan gråtande Fredrick Federley att rösta för FRA:s övervakning en junikväll 2008.

Men det där är ingenting vi behöver grotta ner oss i dag. På onsdag röstar Fredrick Federley nej och vi förmodar att hans nya partiledare Annie Lööf kommer att vara mer tolerant. Om inte annat för att hon själv en gång var emot datalagring.

Frågan är snarare om fler Centerpartister vågar rösta emot. Kanske finns det till och med Socialdemokrater som vägrar att ställa upp på att teleoperatörerna ska tvingas lagra information om alla våra mejl och telefonsamtal.

Thomas Bodström var en impulsiv socialdemokratisk justitieminister som 2004 initierade datalagringen i EU. Då ville han bekämpa terrorismen i världen. I dag vet vi att hans krig mot terrorismen mest drabbat enskilda EU-medborgare som förlorat sin frihet.

I dag ifrågasätter forskare och domstolar runt om i EU den omstridda lagen. EU-kommissionären Cecilia Malmström har hittills inte lyckats få till stånd någon vettig utvärdering av datalagringsdirektivet. Ineffektivt och dyrt, säger många. Men det spelar egentligen ingen roll för Sverige ska inte ha lagar som kartlägger sina medborgare i detalj. 

En tjej ska kunna ringa sin kompis utan att staten låter registrera det. En tipsare ska kunna ringa en tidning. En olycklig människa ska kunna mejla en präst utan att någon i hela världen får veta. Sverige får aldrig bli en övervakningsstat. 

Eva Franchell

Senaste inläggen