Kristersson får lappa och laga

De stenhårda sjukskrivningsreglerna och alla de ”enskilda fall” där Försäkringskassan kommenderat ut sjuka, ibland döende, människor i arbete höll på att kosta Fredrik Reinfeldt en andra mandatperiod. Ulf Kristersson fick Cristina Husmark Pehrssons jobb som socialförsäkringsminister för att tvätta bort stämpeln av Reinfeldt som statsminister över en regering som tvingar cancersjuka och sängliggande att arbeta eller att ställa sig i kön på Arbetsförmedlingen.

Han har inte lyckats nämnvärt, oavsett vad han sade i Agenda i kväll. Främst därför att han helt enkelt inte har varit intresserad av att tvätta bort stämpeln. Två gånger har en riksdagsmajoritet krävt att regeringen ska slopa den regel som säger att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot påhittade arbeten. Kristersson vägrade – eftersom Anders Borg sagt att kostnaden skulle bli skyhög. När Kristersson – ställd inför hot om misstroendeförklaring – tillslut gav med sig hävdade han att ändringarna var så marginella att de inte ens skulle märkas. Det påståendet tillbakavisades i helgen av LO-TCO Rättsskydd. Ändringarna har haft stor betydelse. 

Före jul presenterade Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen en rapport där man följt upp de som utförsäkrats under det första halvåret 2011. Fram till den första juli förra året utförsäkrades drygt 12 600 personer. Inte för att de hade blivit friska, eller mådde bättre, utan därför att sjukdagarna tagit slut. Av de 17 797 personer som vid nyåret 2009-2010 kastades ur sjukförsäkringen hade i våras 65 procent åter sjukpenning eller sjukersättning.

Det är vad det handlar om. Och nu lovar Kristersson att han och regeringen ska ta fram en ny modell, en rättssäker modell. Det löser verkligen inte alla problem med den nya sjukförsäkringen, men det kommer att betyda mycket för några av dem som drabbats hårdast. 

Men det huvusakliga problemet kvarstår. Regeringen har inte i grunden tänkt om – Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tror fortfarande att hårdare krav på sjuka och arbetslösa gör folk anställda och friska. Och det är Anders Borg som håller i Ulf Kristerssons plånbok. Nu får socialförsäkringsministern lappa och laga och forsätta försvara en misslyckad reform.

Människor kommer också i fortsättningen att drabbas av orimliga regler.

Daniel Swedin

Läs mer:

Senaste inläggen