Skatterabatter är pengar i sjön

Dagens Nyheter har i dag försökt jaga reda på effekterna av regeringens stora slagnummer när det gäller ungdomsarbetslösheten, den särskilda ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften. Det är, som det visar sig, inte så lätt.

Som tidningens reportrar konstaterar: ”Inte heller den rundringning till olika branscher som DN har gjort visar att sysselsättningen ökar bland de under 26 år.”

Anders Weihe på teknikföretagen kallar det naivt att tro på snabba eller stora effekter av en halverad arbetsgivaravgift.

Det hindrar inte att han och de andra arbetsgivarrepresentanter DN talat med vill ha kvar dagens ordning. Och inte undra på det. En sak har regeringen nämligen åstadkommit, en massiv överföring av pengar till arbetsgivare som sannolikt ändå skulle ha anställt ungdomar.

Och pengarna är lättare att dokumentera än resultaten. Mest har restaurangbranschen tjänat, över fyra miljarder. Sedan följer jord- och skogsbruken och fastighetsservice med knappt tre miljarder vardera.

Weihes tillverkningsindustri har bara fått en dryg miljard i rabatt, men det är ju också pengar.

Att de miljarder som använts för sänkningen av arbetsgivaravgiften inte har haft några mätbara effekter på sysselsättningen borde få en och annan att stanna upp och fråga; är verkligen ungdomsarbetslösheten en kostnadsfråga? Är det en lönefråga?

Den sortens frågor ställer inte näringsminister Annie Lööf, 29 år. Själv tjänar hon, sin ringa erfarenhet till trots, 151 000 kronor i månaden och tycker att arbetsmarknadens parter borde sänka ingångslönerna för vanliga löntagare med minst 20 procent.

I söndagens Agenda kunde vi höra hur rörd näringsministern blir när hon tänker på alla ungdomar som hört av sig för att tacka Centern för att de ”ser deras situation”.

Det gick nästan att ana en tår i ögonvrån.

Kanske existerar dessa ungdomar verkligen också utanför Annie Lööfs fantasi.

Men framför allt existerar en verklighet där arbetsgivare visserligen gärna sänker sina kostnader – antingen det sker med sänkta arbetsgivaravgifter eller lönerabatter – men där de flesta branscher helst vill ha utbildad och erfaren personal.

Och där mjölk och hyra kostar precis lika mycket för unga och gamla.

Ingvar Persson