Startsida / Inlägg

Sveriges dummaste rättegång

av Anders Lindberg

I dag inleds en fullkomligt onödig rättegång i Malmö tingsrätt.

Inför skranket står Expressens chefsredaktör Thomas Mattsson, nyhetschefen Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu. De är åtalade för vapenbrott vilken kan ge 1 års fängelse. Bedöms brottet som ringa kan det ändå ge 6 månaders fängelse.

Bakgrunden är att Expressen hösten 2010 gjorde ett granskande reportage om bland annat förekomsten av illegala vapen i Malmö. Som en del av reportaget inköptes ett illegalt vapen som sedan överlämnades till polisen.

Uppsåtet var att genom normal granskande journalistik kontrollera om det stämde att vapen var lätt tillgängliga på Malmös gator. Den underliggande frågan är självfallet om de rättsvårdande myndigheterna polis, åklagare och domstolar gör sitt jobb.

Resultatet var nedslående. Ryktena var sanna. Vapnet var lätt tillgängligt. 

Nu kan man tycka att de som än ansvariga för att hålla vapen borta från Mamlös gator skulle visa lite självkritik och exempelvis föreslå åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Eller i varje fall ta någon form av ansvar för att de misslyckats.

Men nähä.

När Expressen visar att polis och åklagare gjort bort sig åtalar de nu Expressen för vapenbrott. Med den nivån hos de rättsvårdande myndigheterna är det kanske inte så förvånande att de misslyckats så totalt.

Förhoppningsvis är Malmö tingsrätt eller i varje fall hovrätten klokare.

Åtalet är trams. Expressen bör frias helt.

Anders Lindberg

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB