Olyckligt att Expressen fälls för vapenbrott

I dag fälldes tre personer från tidningen Expressen för vapenbrott av Malmö tingsrätt. Bakgrunden är att tidningen i oktober 2010 granskade den illegala vapenhandeln i Malmö. För att se hur lätt det var att få tag i vapen köpte de en insmugglad tjeckisk pistol som de sedan överlämnade till polisen.

Hela domen finns att läsa här.

Domslutet är mycket olyckligt. Det är svårt att släppa misstanken att åtalet kommit till stånd delvis eftersom polis och åklagare i Malmö ogillar att bli granskade. Tidigare fall när journalister köpt illegala vapen och överlämnat till polisen har heller inte gått till åtal. Lika fall har inte behandlats lika.

När granskande jounalistik nu fälls får det inte innebära att granskningen av myndigheternas arbete i Malmö minskar, tvärtom. Polis, åklagare, tull och domstolsväsende har fullkomligt misslyckats att skapa ordning i staden. 

Man kan tycka att de borde koncentrera sig på det, snarare än jaga journalister.

Att rättegången mot seriemördaren Peter Mangs pågår samtidigt som domen mot Expressen faller är lite av ödets ironi. Mangs höll Malmö i skräck och myndigheterna pratade om att ”vapnen flödade”. Det var just den situationen Expressen granskade.

Självklart finns det en problematik i att jounalister ibland behöver ta till okonventionella arbetstsmetoder. Men det är svårt att se hur man kan ta reda på sanningen om den illegala vapenhandeln i Malmö på något annat sätt än Expressen gjort. Alternativet är att lita blint på vad myndigheter säger.

Den situation som uppstått är märklig. Rimligen kan det inte varit lagstiftarens syfte att lagen skulle användas på detta sätt. Det skulle därför vara intressant med prövning även i högre instans, och kanske framför allt inte i Malmö.

Expressens chefsedaktör Thomas Mattsson citerar idag på nyhetsplats Hugh Cudlipp, tidigare chefredaktör för Daily Mirror: ”Publish and be damned”.

Så är det. Dagstidningar ska utmana.

Nu har tingsrätten sagt sitt. I morgon kommer en ny tidning.

Anders Lindberg

Senaste inläggen