Sarkozy till attack mot media
PARIS. Fram till sent i går delade både Nicolas Sarkozys och Francois Hollandes anhängare ut flygblad vid tunnelbanestationer och andra ställen med mycket folk i Paris. Sedan midnatt sänker sig lugnet över kampanjerna. Inga nya opinionsmätningar får heller publiceras.
Sarkozy hävdar att läget fortfarande är öppet och att valet kommer bli mycket jämnt. Enligt de sista mätningarna i går leder Holland med 52 procent över Sarkozys 48 procent. Och den senaste tiden har Sarkozy stärkt sin ställning.
Ett annat sätt att avläsa stämningen är att prata med flygbladsutdelarna. Då framstår Hollandes försprång som större.
Från Hollandes parti Parti socialiste och ungdomsförbundet är det glada miner och mycket skratt. Budskapet är enkelt och rakt: förändring. Alla upprepar det som ett mantra oavsett vad man frågar.
Från Sarkozys parti UMP är de mer reserverade, står i grupp och delar artigt ut sina flygblad. När man frågar varför man ska rösta på Sarkozy har de visserligen fem argument men kärnan verkar vara att skrämmas med Hollande och socialisterna.
Sarkozy gick i går till attack mot medierna. Han tycker de uppehållit sig för mycket vid hans flört med de högerextrema och för lite vid att granska Hollandes ekonomiska program. Detta argument återkommer när man pratar med hans anhängare.
De är upprörda över media, opinionsmätningarna och den liberale kandidaten François Bayrou. I den ordningen. I första valomgången samlade mittenpolitikern Bayrou 9 procent av rösterna. I veckan gick han ut och sa att han tänker rösta på Hollande.
I korthet: Media favoriserar Hollande. Opinionsmätningarna kan man inte lita på, det har hänt förr att de haft fel. Och François Bayrou är helt oseriös.
När en kampanj nått detta stadium står det ”Förlorare” stämplat i pannan på den.
François Bayrous beslut att stödja Hollande var oväntat men borde kanske inte varit det. Bayrou är en liberal politiker som funnits med länge. Bland annat var han utbildningsminister 1993-97 i den dåvarande borgerliga regeringen.
Han har länge varit starkt kritisk till Sarkozy och kritiserade honom bland annat efter terrordådet i Toulouse för att försöka dra politisk nytta av dådet. 2009 skrev han en bok, Abus de pouvoir, där han anklagade Sarkozy för maktmissbruk.
Det finns en intressant iakttagelse man kan göra här. När Sarkozy flörtat vilt med de högerextrema är det få i den franska borgerligheten som sagt emot. Bayrou är en av de få som gjort det.
Bayrous avståndstagande är priset Sarkozy får betala för den strategi han och majoriteten av fransk borgerlighet valt. Om Sarkozy förlorar på söndag är frågan vilka slutsatser den franska och europeiska högern kommer dra av det.
Eller så fortsätter de skälla på media.
Anders Lindberg