Tiden rinner ut för Sarkozy

Sarkozy syns lite här och var i Paris gatubild

PARIS. Inte sedan den femte republiken grundades 1958 har en sittande president i Frankrike misslyckats med att komma etta i den första valomgången. Att Nicolas Sarkozy bara kom tvåa och att Marine Le Pen från Nationella fronten fick nästan 18 procent har skakat om den franska högern ordentligt.

Många i Socialistpartiet funderar redan på hur en valseger på söndag ska kunna omsättas i valseger även i valet till Nationalförsamlingen i mitten av juni.

Den sista veckan i valrörelsen har varit intensiv. I onsdags ägde den enda TV-sända debatten inför presidentvalet rum. När man pratar med folk  får man intrycket att Nicolas Sarkozy i debatten närmast förstärkte den bild fransmännen har av honom, och som de inte gillar.

Han var stingslig, hetsade upp sig och tog i för mycket i sin retorik. Helt utan den värdighet de flesta vill se i en president. Utmanaren, socialistpartiets Francois Hollande, var lugnare och lyckades visa att han har en helt annan stil.

I går höll Hollande sitt sista större valmöte i Toulouse. I dag är kampanjen i praktiken slut. Opinionsmätningarna fortsätter visa en relativt stabil ledning för Hollande. Men osvuret är naturligtvis bäst, även om inte en enda person jag pratat med här i Paris tror Sarkozy kommer vinna.

Nicolas Sarkozy försöker dock in på mållinjen få Nationella frontens 6,4 miljoner väljare från första valomgången att lägga sin röst på honom. Det verkar delvis fungera men inte tlllräckligt mycket för att han ska vinna.

Delvis beror detta på att de högerextrema väljarna är besvikna. Sarkozy har använt en retorik som ligger nära Nationella fronten under många år men de tycker inte han gått tillräckligt långt högerut i praktiken.

Delvis vill Nationella frontens ledare Marine Le Pen bida sin tid och kunna komma tillbaka starkare nästa gång. Kanske även lyckas komma till andra valomgången.

Dessutom är det val till Nationalförsamlingen i om en dryg månad (första valomgången 10 juni och andra 17 juni). Då kommer en ny politisk drabbning vars utfall självfallet påverkas starkt av utgången i presidentvalet.

Många borgerliga debattörer och medier uttrycker nu en oro för vad som ska hända om Francois Hollandes ekonomiska program realiseras. Förmodligen är den oron missriktad. Som New Yorks förre borgmästare Mario Cuomo lite cyniskt uttryckte saken: ”You campaign in poetry. You govern in prose.”

Hollande vill se en aktivare politik mot krisen, aktivare Europeiska institutioner och han accepterar inte den nuvarande nyliberala verklighetsbild som dominerar bland Europas högerpolitiker. Vinner han kan det vara början på en ny vänstervåg i Europa.

Det är egentligen detta som skrämmer högern.

Samtidigt bör vi komma ihåg att den ekonomiska politik som idag drivs i EU inte grundas på vetenskap utan borgerlig ideologi. Dessutom fungerar den ju inte. Det blir varken jobb eller tillväxt, bara åtstramning.

I går sa Francois Hollande inför 40 000 entusiastiska anhängare i Toulouse: ”Le temps de l’alternance est venu.” 

Tid för förändring. De flesta här verkar hålla med.

Anders Lindberg

Senaste inläggen