Alliansen i Swedish House Mafias fotspår

I morse analyserades Swedish House Mafia i P1 Morgon. Rapport och Aktuellt har i veckan gjort yrvakna inslag om ”houseundret”. Plötsligt vill alla förstå varför ett antal män (kvinnorna lyser med sin frånvaro i genren) kan turnera jorden runt och uppträda med en laptop för utsålda idrottsarenor. Det är som om Springsteen-generationen fått sin världsbild omkullkastad. House? Dj? Inga instrument? Dansa nykter?!

Det går att dra tydliga paralleller till regimskiftet 2006 när Sverige fick en alliansregering. Nu kallade sig Moderaterna för det nya arbetarpartiet, medan Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern gjorde tvära högergiringar. Upp blev ned och platt var runt. Alliansregeringen lämnade den gamla världsordningen bakom sig. Som av en händelse heter en av Swedish House Mafias största hits just ”Leave the world behind”. Det är möjligen förklaringen till varför SHM blivit allianspolitikernas favoriter.

I våras tilldelades Swedish House Mafia regeringens musikexportpris av handelsminister Ewa Björling. I motiveringen nämndes inga konstnärliga kvaliteter, däremot togs det upp att videon till deras singel ”Save the world” fått över tio miljoner YouTube-visningar på två veckor.

Nu i veckan mottog Swedish House Mafias medlemmar, Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso dessutom ett av Stockholms stads sju kulturpriser på 100 000 kronor. Det är knappast ett livsnödvändigt bidrag för några mångmiljonärer till dj:s. Men valet av pristagare ligger helt i linje med kulturpolitiken som den borgerliga majoriteten för i huvudstaden, där kvantitativ framgång snarare än kvalitet premieras. Till exempel får teatrarna större anslag desto mer publik de drar, och tvärtom.

Under veckan har Swedish House Mafia sålt ut den nya nationalarenan, Friens Arena i Solna, tre gånger om. Dessa framgångar har plötsligt ingen uppenbar koppling till alliansen, kan tyckas. Regeringspartiernas opinionssiffror har ju dalat betänkligt det senaste halvåret. Men kanske ger housetrions överraskande besked om att de ska splittras efter Friends Arena-spelningarna en föraning om det borgerliga regeringssamarbetets framtid?

Jonna Sima

Senaste inläggen