Tar strid mot rasismen på twitter #hängutmigmed

I lördags demonstrerade en nazistisk grupp i Bollnäs. De delade ut flygblad som kopplade ihop en våldtäkt som anmälts några dagar tidigare med invandring.

Tre privatpersoner tog efter nazistdemonstrationen initiativ till en motdemonstration nu på fredag. Nadja Olofsson, en av de tre berättade i radio hur demonstrationen var tänkt att gå till:

Dels kommer det vara en lokal trollkarl som ska trolla och berätta om vilken rasism han mötts av, och några musiker kommer spela och sjunga, vi ska dela ut flygblad och några personer ska tala.

Nazisterna svarade då med att hänga ut de 17-åriga initiativtagarna på nätet. De har även fått ta emot hot. På twitter har kampanjen #hängutmigmed startats där alla som vill protestera mot rasister, nazister och att man hänger ut och hotar tonåringar kan göra det.

Motdemonstrationen är uppskjuten till 25 augusti på grund av säkerhetsläget. Både polisen och iniativtagarna är överens om att det är bäst så.

Självfallet måste de få bestämma. Samtidigt är det en skandal att man inte kan få manifestera för människors lika värde utan att det blir en så stor säkerhetsfråga.

På söndag är det ett år sedan terrordådet på Utøya. Kampen för demokrati och människovärde måste fortsätta.

Anders Lindberg

Senaste inläggen