Jan Björklunds livbåt till medelklassen

Det var ingen bra dag för Jan Björklund idag. Enligt en undersökning från Lärarnas Tidning får han snittbetyget 1,5 av landets lärare. 29 procent ger honom betyget 0.

I DN skåpades hans forskningspolitik ut som ”humbug” och ”barnkammartjatter”.

Att svensk skolpolitik är ett haveri är känt sen längre. Andelen ungdomar som går ut gymnasiet med godkända betyg minskar. Kunskapsskillnaderna ökar. Kopplingen mellan föräldrars bakgrund och elevers resultat blir allt tydligare.

I detta läge valde Jan Björklund förra veckan att presentera en ny reform: läxhjälps-RUT – ett slags guvernantsavdrag för 2000-talet.

Förslaget innebär att den välbeställda medelklassens barn genom skatteavdrag ska få subventionerad läxläsning. I praktiken innebär det att fattiga familjer får betala för att barn i familjer med högre inkomst ska få ett ännu större försprång.

Ekonomistyrningsverket, Skatteverket och Skolverket är kritiska. De tror att kunskapsklyftorna kommer öka, att gränsdragningsproblemen blir kvar och att reformen blir dyrare än beräknat.

Inget av detta bekommer Jan Björklund.

”Jag lyssnar ofta på Skolverket, men just deras expertis i skattepolitik är inte det jag lyssnar mest på”, sade Björklund till TT idag.

Trots att det var ökade kunskapsskillnader, inte skatteteknik Skolverket haft synpunkter på.

I själva verket, menade Björklund, är läxhjälps-RUT en rättvisereform (!):

”Utan avdrag är det de verkligt resursstarka som har råd. När man inför avdraget blir det tillgängligt för fler”, sade Björklund till TT.

Av den urprungliga retoriken kring RUT: att det handlar om att göra svarta jobb till vita, eller skapa fler jobb finns inget kvar.

I klartext: Björklunds politik har lett till att skillnaderna i skolan ökar. Nu konstruerar han en livbåt för medelklassen och alliansens väljare – tack vare sänkta skatter ska de får råd att komplettera den bristfälliga undervisningen i den svenska skolan med skattesubventionerad läxhjälp. Att det sker till priset av ökade skillnader bekommer inte ”liberalen” Jan Björklund.

En timmes läxhjälp hos ett av de kraftigt expanderande företagen i branschen kostar ca 250 kronor. Man behöver inte ens ha etta i matte för att förstå vilka det är som kommer ha råd att utnyttja avdraget, vilka de ”fler” är som Björklund är så mån om att hjälpa.

Jan Björklund har gett upp om skolpolitiken. Nu återstår bara en sak – raka mutor till potentiella väljare.

 

 

 

Senaste inläggen