Littorin på tryggt avstånd

Under sina år som minister tvekade Sven-Otto Littorin aldrig att försvara regeringens politik. Det kan inte ha varit så lätt. Anders Borg kastade nämligen Littorin rakt in i hetluften.

Det var Littorin som fick ta allt skäll när a-kassan skulle snabbskrotas för att betala det första jobbskatteavdraget. Det var arbetsmarknadsministern som hårdhjärtat förklarade för arbetslösa att de borde flytta från hem och familj och det var han som fick kliva in och ge besked när utförsäkringen av sjuka skulle genomföras.

Men framför allt var det Sven-Otto Littorin som fick stå till svars när de allt mer bisarra rapporterna från arbetsmarknadens slutstation – Fas 3 – började strömma in.

Aldrig att Littorin sviktade. Med samma goda humör – jag kallade honom en gång Rotarytrevlig – hävdade han alltid att politiken skulle hjälpa, att det var en jobblinje som följdes och att människor egentligen bara fick det bättre.

Tuff kärlek, det var Littorins budskap då.

Nu ser det plötsligt ut som han har ändrat sig, i alla fall en liten smula. Dagens Arena har i alla fall uppmärksammat att Sven-Otto Littorin i kommentatorrsfältet till ”USAbloggen” dömer ut hela Fas 3.

”Jag är den första att hålla med om att Fas 3 inte blev som vi hoppats på”, skriver han och erkänner ”att vi inte lyckades”.

Sitt lätta handlag tycks den forne arbetsmarknadsministern i alla fall ha kvar

Om det nu inte som det var tänkt tycker Littorin att det är dags att lägga prestigen åt sidan och ”ändra”.

Det är så dags, skulle vi kunna säga som redan från början såg den sociala katastrof som regeringens skapat genom att döma ut människor som hopplösa på arbetsmarknaden.

Det är så dags, skulle också alla de som under åren hänvisats till påhittade nästan-jobb utan betalning kunna säga.

Men kanske är trots allt sent bättre än aldrig.

Nu återstår bara att se om också nästa arbetsmarknadsminister ska vara tvungen att avgå innan hon medger att Fas 3 är ett misslyckande.

Ingvar Persson

Senaste inläggen