Om du trodde Stefan Hanna (C) var ensam…

I veckan deltog jag i Debatt i SVT tillsammans med bland andra Stefan Hanna (C), kommunalråd från Uppsala (programmet kan ses här).

Hanna ansåg i princip att Johan Persson och Martin Schibbye hade sig själva att skylla och han talade om vikten av att följa den etiopiska diktaturens lagar och seder. Mina reflektioner över Stefan Hannas insats redogjorde jag för i gårdagens ledare ”Lägg ner skitsnacket om Johan och Martin”.

Jag ska erkänna att jag uppfattade Stefan Hanna som lite vid sidan av Centerpartiet i denna fråga. Den bilden stärktes av att han sa sig inte representera Centerpartiet. Jag hade fel. Han hade fel. I natt skrev Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander nämligen ett blogginlägg där han i allt väsentligt håller med Stefan Hanna.

Linander skriver:

… längre ner skriver Anders Lindberg om att de båda har suttit 14 månader i fängelse för att de har gjort sitt jobb. Så är ju ändå inte fallet. De har suttit 14 månader i fängelse för att de bröt mot Etiopiens lagar.

Vad är det för lagar Johan Linander talar om?

Johan Persson och Martin Schibbye åtalades enligt den etiopiska terroristlagstiftningen, alltså en lagstiftning vars syfte är att sätta journalister och oppositionella i fängelse genom anklagelser om terrorism.

Världens två tyngsta människorättsorganisationer, Amnesty International och Human Rights Watch, har i ett gemensamt uttalande fördömt lagstiftningen och krävt att den inte tillämpas.

– Den etiopiska regeringen utnyttjar en vagt formulerad anti-terrrorlag för att krossa fredlig opposition, säger Rona Peligal, biträdande chef för Human Rights Watchs Afrikaavdelning.

Det är alltså denna terroristlagstiftning som Johan Linander skriver om i sitt blogginlägg: “Ett gott syfte gör inte en kriminell handling mindre kriminell”

Jag tycker Johan Linander är ute och seglar. Hur tror han oberoende rapportering från diktaturer och krishärdar ser ut egentligen? Var tror han den information han får via tidningar, TV och internet kommer ifrån?

Johan Linander kan läsa reportage från krig, konflikter och brott mot mänskliga rättigheter runt om i världen, nyheter inifrån länder som Iran, Syrien, Burma, Zimbabwe och Etiopien eftersom diktaturens lagar inte är journalistikens rättesnöre.

De borde rimligen heller inte vara Centerpartiets.

Anders Lindberg

Senaste inläggen