Spegel, spegel på väggen där

Det blev inget innovationspolitiskt råd från regeringen, i alla fall inte i dag. Däremot fortsätter den borgerliga alliansen intensivt att spegelvända bilden av sig själva. Den politiska ”gör om mig”-turnén fortsätter.

Infrastruktur i Linköping. Ungdomar och utbildning i Helsingborg. Och nu i dag, gruvnäring och godstrafik i Kiruna. Gruvrelaterad infrastruktur, skriver regeringen på sin hemsida.

I klartext ska malmbanan få en nödvändig uppgradering, och vägen mellan Pajala och Svappavaara rustas för att hjälpligt kunna stå emot när de övertunga malmbilarna börjar rulla. 3,5 miljarder fram till 2017 ska kallaset kosta.

Däremot hade regeringen fortfarande inga svar på gruvkommunernas frågor om stöd för att klara samhällsbyggnadsfrågorna kring gruvnäringen. Utan bostäder, kommunal service och en långsiktig planering är risken stor att det enda dagens gruvboom lämnar efter sig är stora hål i marken.

Det pratar ministrarna inte om. Ändå är klart att det är upp och nervända världen. I sex år har regeringen slagit ifrån sig kraven på samhällsinvesteringar på järnvägen, åtgärder mot ungdomsarbetslösheten och en näringspolitik som tar till vara Sveriges starka sektorer – som gruvnäringen.

Allt sådant har ju stämplats som gammal sossig ams-politik. Raka motsatsen till den moderna arbetslinjen; med Fas 3, utförsäkrade sjuka och Angeles Bermudez-Svankvist i spetsen för Arbetsförmedlingen.

Så plötsligt, inom loppet av en vecka, har regeringen åkt från plats till plats och tala sig varma för just ”gammaldags” samhällsinsatser.

En verklig omvändelse?

Knappast.

Däremot ser det ut som partistrategerna i alliansen kommit till slutsatsen att det enda sättet att garantera fortsatt borgerlig skattesänkningspolitik är att förpacka den så att den ska se ut som klassisk socialdemokrati.

Det är – på det hela taget – ett ganska bra betyg för socialdemokratin.

Ingvar Persson

Senaste inläggen