På olika planeter

 

 Jag undrar om jag verkligen lever i samma universum som Johan Grauers, kommunikationsstrateg på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Grauers tänker presentera en rapport om LAS, lagen om anställningsskydd, i morgon. Enligt pressinbjudan är slutsatserna att turordningsreglerna hindrar jämställdheten, integrationen och ungdomars inträde på arbetsmarknaden. Reglerna minskar dessutom rörligheten och gör de anställda lata.

Häpnadsväckande slutsatser, men så brukar det låta från arbetsgivarhåll.

Det är inte slutsatserna som får mig att undra på vilken planet Teknikföretagen har sitt kontor. I stället handlar det om en liten formulering om det politiska klimatet.

”Idag är det närmast tabu att diskutera effekterna av LAS”, skriver Grauers, av allt att döma på fullt allvar.

Var har Teknikföretagen befunnit sig de senaste 25 åren?

Under den tiden har i alla fall lagen om anställningsskydd varit Sveriges mest diskuterade politiska fråga, möjligen distanserad av statsskulden, skattenivån och vargjakten. Också experterna har tappat räkningen på hur många gånger reglerna har ändrats, men alla kan konstatera att det nästan varje gång har handlat om att försvaga de anställdas ställning.

Anställningsskyddet har varit föremål för samtal och förhandlingar mellan parterna, och i den politiska debatten vidareförmedlar Folkpartiet och Centern arbetsgivarnas krav på total kontroll över sina anställdas framtid.

Tabu? Jag har som sagt svårt att tro att Teknikföretagen menar allvar.

Ingvar Persson

I återupptar jag också lönebloggen – sorgligt försummad under sommaren. Där finns ytterligare ett inlägg i debatten om las och de försämringar för löntagarna som nu föreslagits.

Senaste inläggen