Till Säffle har krisen redan kommit

I går handlade det om Orrefors i Småland och Hallstavik i Uppland. I dag är det i värmländska Säffle som de anställda på Volvos bussfabrik får veta att deras jobb inte längre kommer att finnas.

I Orrefors och Åfors förlorade 130 glasarbetare sina jobb. I Hallstavik gällde det 230 jobb på pappersbruket, och i Säffle försvinner nästan 400 arbetstillfällen när bussproduktionen flyttar till Polen.

Det var precis så här det började hösten 2008. Sedan försvann nästan 100 000 industrijobb på några månader. Stefan Löfven, då ordförande i IF Metall, talade om undantagstillstånd.

I Stockholm diskuteras just nu regeringens budget och oppositionens alternativ. Alla tycks överens om att Sverige står inför tuffa tider. Lite tuffa om vi ska tro Anders Borg, mycket tuffa enligt nästan alla andra.

Men i Stockholm talas det ändå om framtiden. Om att Sverige så småningom kommer att påverkas av den ekonomiska härdsmältan i Europa, och av den åtstramningspolitik som gör att det varken går att sälja konstglas, papper eller bussar.

Sverige kommer att drabbas av den ekonomiska krisen, säger man.
I Säffle, Hallstavik och Orrefors har det redan hänt.

Ingvar Persson

Senaste inläggen