Fler lögner om vapenfabriken

Den saudiska vapenfabriken lämnar inte regeringen någon ro. Nu har Eko-redaktionen spårat upp ett papper som punkterar historien om att regeringen inte visste.Ett papper som regeringen dessutom har gömt, både för journalister och för riksdagens konstitutionsutskott. Kanske därför att dess blotta existens avslöjar det alla egentligen redan visste, att Sten Tolgfors och Eva Björlings farit med osanning när de förnekat både planerna på en fabrik och regeringens inblandning i den icke planerade fabriken.

När Ekots journalister begärt ut dokumentet – ett mail från en avdelningschef få FOI till försvarsdepartementet – har de fått svaret att det inte existerar, både i regeringskansliet och på myndigheten.

Så får man förstås inte göra. Regeringen kan ibland hemligstämpla papper och dokument, men inte förneka att de finns. Det är ett direkt brott mot offentlighetsprincipen.

Å andra sidan är det kanske precis vad vi borde förvänta oss av en historia som redan innehåller kontanter i en gul plastpåse med grismönster, bulvanföretag och hemliga informationsköp från Ryssland.

Ekots avslöjande betyder samtidigt att regeringen försökt föra Riksdagen bakom ljuset. Konstitutionsutskottet har nämligen under Peter Erikssons fasta hand begärt att få se alla handlingar om vapenfabriken.

Och eftersom mailet enligt regeringen inte har funnits har det förstås inte lämnats över till KU. Utan journalisternas granskning skulle det sannolikt heller aldrig ha hänt.

Regeringen har med andra ord försökt mörka för svenska folkets valda representanter. Så får man absolut inte göra.

Det är faktiskt nästan värre än att försöka bygga vapenfabriker i diktaturer.

Karin Enström Forto: Regeringskansliet

Nu skriver Tolgfors efterträdare – Karin Enström – på försvarsdepartementets hemsida att ”medias” rapportering visst inte tillför något nytt, och att uppgifterna visst inte gömts. I alla fall inte med flit.

Det är svårt att se att Peter Eriksson och hans kollegor kan nöja sig med det svaret.

Ingvar Persson

Senaste inläggen