Svårighet i juletid

Skolverkets chef Anna Ekström.
Foto: Skolverket

Lagom till lucia presenterade Skolverkets chef, Anna Ekström, i söndags riktlinjer för skolornas julfirande i ett samhälle där det finns allt fler sätt att se på religionen.

Kyrkliga lokaler gick enligt skolchefen bra att använda, men något prat om gud eller andra fromma inslag fick det inte finnas.

Det lät som en svår balansgång redan i söndags. Kyrkolokaler har trots allt ofta en lite religiöst inredning, och alla julsånger handlar faktiskt inte om snö.

I dag har dock Ekström fått det ännu hetare om öronen. Två statsråd – först Göran Hägglund och sedan Jan Björklund – slog fast att det både skulle sjungas psalmer och läsas julevangelier på skolavslutningen.

Att begära att eleverna också deltog i bön skulle ändå vara att gå en smula för långt, i alla fall enligt Jan Björklund.

Och se, skolverkets chef backade. Det är i alla fall så det ser ut, även om Ekström hävdar att hon blivit missförstådd. Det ska gå bra att sjunga psalmer. Julevangeliets ställning är fortfarande osäker.

Att dra gränsen mellan tradition och religion i skolornas julfirande är kanske inte det lättaste. Men att dra gränsen för otillåtet ministerstyre borde inte vara så svårt, i synnerhet när det som den här gången faktiskt fungerar.

Det är naturligtvis upp till Jan Björklund att föreslå nya lagar, han brukar inte tveka. Men till dess ska han nog låta myndigheten tolka de regler som finns.

Ingvar Persson

Senaste inläggen