M:s kompis Silvio på gång igen

Även Silvio Berlusconis utrikespolitik lämnar en del övrigt att önska.

I själva verket är han en rakryggad fritänkare som är värd vår beundran.

Charlotte Cederschiöld (M) i hyllningsartikeln: ”Därför stödjer jag Silvio Berlusconi” från 1 juli 2003. Hon berättar också att det bästa med italienska män är att de är ”väklädda, lättsamma och skickliga på att hantera kvinnor”. Vidare skrev hon:

I själva verket är Berlusconi på många punkter en principfast och framgångsrik europeisk politiker.

Tidigare hade Gunilla Carlsson (M), nuvarande biståndsminister slagit fast:

Berlusconis valseger är jättebra för Italien och jättebra för Europa

Ett antal rättegångar, bunga-bunga-partyn och en havererad italiensk ekonomi senare är Silvio Berlusconi fortfarande en del av Moderaternas vänkrets i Europa.

2009 röstade bland andra Moderaterna i Europaparlamentet mot att kritisera Berlusconi för bristande pressfrihet i Italien. Folkpartiet anmärkte surt: ”Moderater ställer sig bakom Berlusconi istället för yttrandefriheten

I helgen rapporterades att Italiens premiärminister Mario Monti kommer att avgå vilket gör att nästa val kommer tidigare än beräknat. Monti tvingas i praktiken bort sedan Silvio Berlusconi dragit tillbaka sitt stöd och förklarat att han själv ställer upp som kandidat. Berlusconi är 76 år och avgick som premiärminister 2011.

Vad kan möjligen gå fel?

Anders Lindberg

Senaste inläggen