Jan Björklund drar en rövare – i riksdagen

I dag ljög utbildningsminister Jan Björklund i riksdagen. Rakt ut, faktiskt.

I en debatt om regeringens forsknings- och innovationsproposition fick Björklund en fråga från Jabar Amin (MP) om ENQA – en europeisk medlemsorganisationen som arbetar med kvaliteten i högre utbildning och som ska göra det lättare att jämföra europeiska utbildningar mellan varandra.

– Sverige är medlem i ENQA, vi fortsätter vara medlem i ENQA, sa Björklund i plenisalen dag.

Men det stämmer inte.

I höstas beslutade ENQA att Sverige ska uteslutas ur organisationen.
Sedan 2010 används en ny utvärderingsmodell i Sverige där studenternas examensarbeten ges avgörande betydelse för bedömningen. Rektorerna för landets högskolor och universitet gillar inte modellen. Studentorganisationerna gillar inte modellen.
Och inte ENQA heller, alltså.

Kraven som Sverige underkändes på handlar om att det inte går att skapa ett utvärderingssystem som bara fokuserar på studenters resultat på examensuppgifter. ENQA kritiserar även Högskoleverkets relation till regeringen, och menar att myndigheten inte är nog självständig.

– Det här är mycket allvarligt. Sverige måste ha en extern granskning av våra utbildningar. Det är en förtroendefråga för svensk utbildning i världen, sa Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet, när Sverige uteslöts ur ENQA i höstas.

Mycket allvarligt, som sagt. Att utbildningsministern drar en rövare i riksdagen är ju också rätt allvarligt.

Daniel Swedin

För att se Björklunds vals, klicka här. (157:20 in i klippet)
För att läsa uteslutningsbeslutet, klicka här.
För att läsa ENQA:s egna lista över sina medlemmar, klicka här.

Senaste inläggen