Moderaternas dubbla tunga

I helgen passade integrationsminister Tobias Billström på att fiska i lite grumliga vatten. Ministern förklarade att det nu var dags att påverka ”volymer” och ”flöden” i flyktingmottagandet.

Foto: Regeringskansliet

Ingen behövde tvivla på att Billström menade att Sverige på ett eller annat sätt skulle begränsa asylrätten.

Tobias Billström uppträdde som representant för sitt parti. Han leder en arbetsgrupp som fått uppdraget att se över integrationspolitiken, och han flankeras av moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Naturligtvis skapade utspelet reaktioner. Sverigedemokraterna jublade, medan nästan alla andra – inte minst Aftonbladets ledarsida – rasade. Också inom det moderata partiet var det många som menade att Billström gått för långt.

Foto: Regeringskansliet

Nu har den moderate partiordföranden, till lika Billströms chef i regeringen, Fredrik Reinfeldt gjort sin tolkning. För journalisterna som samlats efter riksdagens EU-nämnd förklarade han att gruppen visst inte fått i uppdrag att minska invandringen eller begränsa rätten till asyl.

– Direktiven är tydliga, sa Reinfeldt.

Däremot känner partiledaren, och därmed hans parti, en liten oro för att mottagningssystemet inte ska fungera när ”väldigt många kommer på kort tid, och delvis från länder som de inte kommit från tidigare”.

Reinfeldt får signaler om att kommunerna inte klarar sitt uppdrag så bra som de skulle vilja. Han är bekymrad över att flyktingarna inte ska känna sig välkomna.

Anhängarna av en generös svensk flyktingpolitik skulle alltså inte ha någon anledning till oro.

Men – handen på hjärtat – hur troligt är det att Tobias Billström på egen hand valt att tolka om det uppdrag han fått av partistyrelsen? Och hur troligt är det att han spontant lyckats locka med sig partisekreteraren på sitt utspel?

Inte så troligt, törs jag nog säga.

Sanningen är snarare att Moderaterna försöker att både ha kakan och äta den. Både spela på de främlingsfientliga stämningar som finns, och bevara banden till den civiliserade borgerligheten.

I längden kommer det förstås inte att fungera.

Senaste inläggen