Sexisterna på Dalarnas Tidningar

I en stort uppslagen artikel 21 februari hängde Dalarnas Tidningar ut riksdagsledamoten Roza Güclu Hedin (S) för dålig närvaro i riksdagen. I ingressen skriver man:

Roza Güclü Hedin (S) var inte med när en tredjedel av höstens ärenden avgjordes i kammaren.

Orsaken till detta, vilket framgår längre ner i artikeln, är att hon haft en komplicerad graviditet och därför i enlighet med reglerna kvittat ut sig.

Den manliga reportern Jesper Eriksson frågar henne då:

Ligger det inte en problematik i att just voteringarna får stryka på foten som folkvald?

Att den frågan ställs och dessutom går i tryck säger väldigt mycket om kulturen på Dalarnas Tidningars redaktion. Även om det är en makthavare man granskar är det långt över gränsen att misstänkliggöra någon för att den är gravid och antyda att den borde låtit bli med det.

I går kritiserade Carl-Oskar Bohlin (M), också riksdagsledamot från Dalarna, det oetiska i uthängningen av Roza Güclu Hedin. Han skriver:

Trots att Güclu Hedin i artikeln redogör för att frånvaron beror på sjukskrivning och en komplicerad graviditet, görs hela den journalistiska poängen under rubriken ”hon var borta mest”.

Det raljanta svaret från ansvarig utgivare Ewa Wirén ignorerar Bohlins kritik och konstaterar allmänt:

Jag tvivlar dock inte ett ögonblick på att det finns småbarnsföräldrar i riksdagen som jobbar hårt. För det måste småbarnsföräldrar göra – oavsett vilket jobb de har.

Det ansvarig utgivare borde gjort är be om ursäkt. Att försöka göra det moraliskt tvivelaktigt när någon kvittar ut sig på grund av en komplicerad graviditet spär på exakt de fördomar som gör att unga kvinnor inte vill engagera sig politiskt. Det bidrar till det samhällsklimat vi har där arbetsgivare väljer bort unga kvinnor eftersom de ”ändå bara blir gravida och är hemma”.

Ewa Wirén skriver även i sitt svar till Bohlin:

Något annat medieföretag bryr sig knappt.

Där har hon fel. Många både ser och bryr sig. Att vi ännu inte kommenterat så mycket ska hon nog bara vara tacksam för.

Anders Lindberg

Senaste inläggen