Startsida / Inlägg

Tänker Robert Mugabe valfuska igen?

av Anders Lindberg
Robert Mugabe
Robert Mugabe

I lördags röstade Zimbabwe om en ny konstitution. Jag besökte landet i februari och redan då stod det klart att det skulle bli ja. Alla stora partier är för. Enligt de senaste uppgifterna har 90 procent ställs sig positiva. Bedömare i regionen uppger att själva omröstningen varit fri och rättvis, men det återstår att se.

Nu ska värdet av en ny konstitution inte överdrivas. Det finns, som flera av de vi träffade också påpekade, ingen tradition av konstitutionalism i landet. Myndigheterna följer inte lagen helt enkelt utan gör som maktpartiet Zanu-PF och presidenten Robert Mugabe vill.

Samtidigt kommer mycket oroande signaler. Valdagen inleddes med att en oppositionspolitiker från det stora oppositionspartiet MDC-M fördes bort.

– Vår distriktssekreterare i Headlands kidnappades i morse. Han hämtades i sitt hem av beväpnade människor, sa Douglas Mwonzora enligt AFP.

I går genomfördes en räd mot MDC-M och tre ledande tjänstemän greps. Dessutom greps den kände människorättsadvokaten Beatrice Mtetwa, enligt uppgift för att hon begärde att poliserna skulle visa upp beslut om husrannsakan vilket de inte kunde.

Senare i år kommer ett allmänt val att hållas, troligen i sommar. Förra gången, 2008, vann Morgan Tsangirai, MDC-M i första valomgången över Robert Mugabe, Zanu-PF. Mugabe startade då en enorm våldsvåg över landet där människor dödades, skadades och våldtogs. I Zimbabwe kallas perioden ”The Fear”. Det ledde till att Tsvangirai hoppade av andra valomgången och Mugabe vann.

Enligt de uppgifter vi fick i februari hade samma terrormaskineri som verkade 2008 börjat byggas upp igen. Arbetslösa unga män rekryterades, lokaler skaffades fram, läger byggdes. 

Men de vi pratade med i Zimbabwe trodde inte att det skulle bli någon återupprepning av The Fear, världen och i synnerhet staterna i södra Afrika skulle inte acceptera det. Trodde de, eller hoppades i varje fall.

Men nu testar Robert Mugabe gränserna genom att trakassera opposition och civilsamhälle. Det är extremt viktigt att vi från omvärlden reagerar skarpt redan från början. Annars vet ingen hur långt han är beredd att gå.

Eller, jo, vi vet precis. För vi har sett alltihop förut.

Anders Lindberg

Taggar Zimbabwe

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB