Och svenska högern vevar vidare om Husby

BKs2RzFCUAASwlC
GRAFIK: Svenska Dagbladet.

I några av de texter Aftonbladets ledarsida publicerat om upploppen i Husby har vi tagit upp den sociala nedrustning som pågår i stadsdelen.

Vi har – med stöd i bland annat Svenska Dagbladets mycket ambitiösa granskning av det så kallade Järvalyftet – skrivit om hur postombud, vårdcentral, barnmorskemottagning, folktandvård, ungdomsgårdar och mötesplatser försvunnit under de senaste åren.

Det här gillar inte svensk höger, och har via bloggar och Twitter-konton gjort sitt bästa för att banka in att Svenska Dagbladets – och i förlängningen våra – uppgifter är felaktiga. Samhällsservicen lever och frodas i Husby, är signalen.

Okej, låt oss titta närmare på det där.

  • På Postens hemsida blir det tydligt att det inte finns något postombud i Husby. Paketutlämningen som fanns på ICA finns inte kvar. (källa: posten.se)
  • Vårvintern 2011 lades den landstingsdrivna vårdcentralen ner och patienterna flyttades till Akalla. (källa: sverigesradio.se)
  • Barnmorskemottagningen flyttade från Husby 2008. Samtidigt drog landstinget in familjerådgivningen. (källa: Mitt i Tensta-Rinkeby)
  • Träffpunkten Husby träff fick flytta till betydligt mindre och sämre lokaler, under stora protester från lokalbefolkningen. (källa: Mitt i Kista och sverigesradio.se)
  • I juli 2008 lade kvartersgården Gula gården ned. (källa: Mitt i Kista)

Att Husby är helt avlövat på samhällsservice är det ingen som har påstått. Det finns fortfarande verksamhet kvar, men den sociala nedrustning som faktiskt har drabbat stadsdelen är svår att blunda för.Varenda neddragning och försämring har mötts av protester av Husbyborna. Så har man historiskt lyckats rädda badhus och bibliotek från nedläggning. Liknande protester såg vi i Dorotea och i Åsele när landstinget drog in ambulanser och akutvårdsavdelningar.

I Husby har man – trots protesterna – oftast blivit överkörd av politikerna. Det är förgörande för känslan av egenmakt och deltagande. Att offentlig verksamhet försvunnit från närområdet och i viss mån ersatts av privat, vinstdrivande verksamhet i andra stadsdelar är inte samma sak som att den offentliga verksamheten aldrig dragits in.

Det här vet rimligen svensk höger, men de vevar vidare.

Nå, motståndet mot desintegrationen i Husby och andra socialt utsatta stadsdelar har knappats haft några vänner i de högerpersoner som nu påstår att Aftonbladets ledarsida och Svenska Dagbladet bluffar.

Ingen är väl heller förvånad att DN:s Hanne Kjöller i dag rusar in i debatten om situationen i Husby. Hennes budskap tycks vara att Husbyborna inte ska klaga på nedrustningen eftersom det är så nära till Akalla och Kista.

Tänkvärt. Ingen skulle bli mindre förvånad än jag om förslaget att lägga ner tunnelbanan i Husby snart lanseras av landets råaste ledarskribent. Gärna med konstaterandet att några kilometers extra promenad varje dag bara är hälsosamt.

Stockholms borgerliga politiker och DN:s ledarsida har ju redan förklarat för Husbyborna hur nära det är till Akalla eller Kista.

Daniel Swedin

Läs också SvD:s granskning av Järvalyftet: Lyftet ett luftslott för Järvaborna, Förortsfiasko för flera miljoner, ”Det här har varit en lekstuga för M”, Husby ger inte upp kampen, Skolans misslyckande skapar utanförskapet, Vem vill bo på Järvafältet?

Senaste inläggen