Välkommen till det producerande Sverige Annie Lööf
Just nu är Annie Lööf i min hemort Ludvika. Om jag förstår saken rätt ska hon inviga ABB:s senaste storsatsning, ett rent representationsuppdrag.
Jag hoppas dock att näringsministern också passar på att prata lite näringspolitik när hon nu ändå tagit sig till det Sverige som producerar exportinkomster och handelsöverskott. ABB:s fabrik i Ludvika är världsledande när det gäller överföring av högspänning.
Tog Lööf tåget till Ludvika förstår hon antagligen varför industrin kräver satsningar på infrastrukturen.
Dessutom är Ludvika centrum för planerna på en återstart av Bergslagens gruvindustri. Två bolag på att förbereder återstarten av flera nedlagda järnmalmsgruvor.
Annie Lööfs besök sker dessutom samma dag som Folksam, Metso, LKAB och Peab meddelar att de tillsammans investerar 665 miljoner för att rädda Kaunisvaaragruvan i Pajala.
Det borde intressera en näringsminister.
Krisen i Pajala har naturligtvis skapat nya frågor om gruvindustrins framtid. Obetalda räkningar och stoppad produktion rimmar illa med de senaste årens optimism.
Ändå handlar krisen inte om produktionen, den har precis startat. Den handlar inte heller om efterfrågan på malmen, även om tiderna inte är lika ljusa som för några år sedan. Det som bryts kan också säljas, till rimliga priser.
Krisen tycks mer bero på bristande finansiering och ägare som inte haft tillräcklig kraft att fullfölja projektet.
Möjligen handlar det också om att Northland faktiskt är ett internationellt företag med basen i Luxemburg och Kanada.
Det är precis därför det är så viktigt att fyra tunga nordiska företag nu går in i projektet. Det kommer inte att rädda småspararnas pengar, men det betyder förhoppningsvis att jobben och produktionen i Pajala kan räddas.
Frågan är bara vilka slutsatser Annie Lööf drar av affären. Hon är trots allt näringsminister, och i februari presenterade hon en hel ”mineralstrategi” för gruvnäringen. Dessutom är det bara en vecka sedan hon mycket representativt – i brun dräkt och vit hjälm – invigde den nya huvudnivån i Kiruna.
Vi vet redan att kommunikationerna, utbildningen, miljöskyddet och samhällsplaneringen är utmaningar för näringspolitiken om gruvindustrin ska kunna göra Sverige rikare.
Själv undrar jag om inte Lööf nu dessutom måste lägga till ytterligare en punkt. Frågan om startkapital och långsiktiga ägare.
Staten äger trots allt ett av väldens mest framgångsrika och välkapitaliserade gruvföretag, och nu finns de med i satsningen på Pajala.
Det borde näringsministern fundera på under vägen tillbaka till Stockholm.