Moderaterna låtsas att låginkomsttagare tjänar mer

Det blir skattesänkningar igen – Moderaternas huvudnummer inför budgetförhandlingarna är ett femte jobbskatteavdrag.

Det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt i ett regnindränkt tal i helgen.
I Moderaternas egna uträkningar – återgivna i en rad medier de senaste dagarna – av hur mycket pengar en rad grupper kommer få ser det ut så här:

Det blir nog svårt.

Slår man i SCB:s lönestatistik så är en genomsnittlig månadslön för en undersköterska 24 100 kronor.

Genomsnittslönen för ett vårdbiträde är 21 800 kronor. En förskollärares genomsnittliga månadslön är 25 900 kronor. En städares är 20 600.

Jämför gärna de siffrorna med Moderaternas utsikter för nästa år.

Jag kontaktar fackförbundet Kommunal och ber dem om hjälp. Enligt Kommunals lönestatistik (från november 2012) ligger en undersköterskas medellön på 22 300 kronor i månaden. Men den genomsnittliga arbetade tiden för en undersköterska är 82 procent.

Ett vårdbiträde har en medellön på 20 400 kronor, men jobbar i genomsnitt bara 66 procent. Här måste medellönen upp med 18,63 procent om Moderaternas titt in i spåkulan ska stämma nästa år. Städare har en medellön på 20 700 kronor, men jobbar 82 procent i genomsnitt.

En sak till man kan notera att Moderaterna anger att en städare får 176 kronor mer i plånboken efter skattesänkningen och en universitets-­ och högskolelärare med 38 500 kronor i månaden får 337 kronor mer.

Men Moderaterna vill inte bara sänka skatten genom ett nytt jobbskatteavdrag. De vill dessutom höja brytpunkten för statlig inkomstskatt – vilket innebär att höginkomsttagare kommer få betydligt större skattesänkning.

Lite längre ner i Moderaternas pm framkommer det också att universitets- och högskoleläraren kommer få ytterligare 252 kronor i skattesänkning genom den sänkte brytpunkten.

Totalt får universitets- och högskoleläraren alltså 589 kronor i skattesänkning.

Det är betydligt mer än undersköterskan – både i kronor och som andel av inkomsten.

I helgens sommartal gjorde Fredrik Reinfeldt en stor poäng av att han ville sänka skatten för ”vanligt löntagare”.

Några svar på varför han tycker att höginkomsttagare ska ha större skattesänkningar än låginkomsttagare har han inte gett än. Inte heller varför Moderaterna – igen – vill låtsas att låginkomsttagare tjänar mer än vad de gör.

Senaste inläggen