Rädda oss från frisören Anders Borg!

Politiker – kanske alldeles särskilt de svenska – berättar gärna om hur de helt otvunget träffar helt vanliga människor som helt otvunget berättar hur bra de tycker om politikerns program.

I senaste partiledardebatten berättade Jan Björklund (FP) om hur en restaurangägare kunnat anställa flera hundra ungdomar tack vare Björklund. Annie Lööf (C) har varit på en glassfabrik och blivit hyllad av helt vanliga människor. Fredrik Reinfeldt (M) har berättat om hur han vill sänka skatten för vd för en taxifirma i Eskilstuna.

I Norge har den socialdemokratiska statsministern Jens Stoltenberg tagit det hela ett steg längre.

I stället för att brodera ut sina tal med berättelser om vanliga människor han träffat så har han låtit smygfilma när han träffar dem.

Stoltenberg – som uppenbarligen inte kört bil på åtta år – har helt enkelt utgett sig för att vara taxichaufför för att höra vad vanliga norrmän tycker om helt vanliga saker. Med taxichaffisar pratar man ju helt otvunget om ditt och datt, säger ju klyschan.

Det blir ett ganska roligt klipp. Stoltenberg framstår som lagom sympatisk och passagerarna blir glada över att få åka bil med landets statsminister. Så mycket prat om politik blir det däremot inte.

Det lär förmodligen inte hindra våra svenska politiska konsulter från att försöka kopiera inslaget. Över 255 000 har redan sett det och det har fått medieuppmärksamhet i USA, som ju bland annat är känt för att vara Barack Obamas hemland.

Det finns väl egentligen ingenting som talar emot att vi under sommaren 2014 får se youtubeklipp där Anders Borg leker frisör, där Fredrik Reinfeldt i lösmustach låtsas vara bartender eller Jan Björklund extraknäcker som jobbcoach.

Det enda som kan rädda oss är väl insikten att svensk politik redan testat på det där med frejdiga dolda kameran-inslag där man pratar om ditt och datt: SVT:s valstugereportage.

Daniel Swedin

Senaste inläggen