Reinfeldt vill inte svara om Nuon

Foto: Regeringskansliet
Foto: Regeringskansliet

I dag berättar Svenska Dagbladet att Vattenfall har fortsatt att betala ut bonusar till de ”traders” som framför allt tycks sköta interndebiteringen inom bolagen. Trots jätteförluster och miljardnedskrivningar fortsätter bonusprogrammet.
Som förklaring säger en chef på Vattenfall till Svenska Dagbladet att bolaget ”definitivt inte är marknadsledande” när det gäller höga bonusar.

Eller när det gäller något annat, frestas man tillägga.
Samtidigt har socialdemokraternas Mikael Damberg i en interpellation till Fredrik Reinfeldt försökt få ett begripligt svar på frågan vad regeringen egentligen visste innan Vattenfall genomförde det katastrofala köpet av holländska Nuon. Och kanske viktigare, vem i regeringen som egentligen visste.

Det hade Fredrik Reinfeldt kunnat besvara, men har skickade Peter Norman i stället – som inte ens satt i regeringen när affären gjordes upp.
Därmed finns frågetecknen kvar. Hittills har regeringens svar nämligen mest handlat om att alla skyller på alla.

När Fredrik Reinfeldt lägger hela skulden för Nuon-skandalen på Maud Olofsson är Högforsandan långt borta. Foto: BJÖRN LINDAHL
När Fredrik Reinfeldt lägger hela skulden för Nuon-skandalen på Maud Olofsson är Högforsandan långt borta.
Foto: BJÖRN LINDAHL

Maud Olofsson, som bevisligen hade ansvaret för Vattenfall, hävdar att de andra partiledarna var informerade. Interna regeringsdokument tyder på att hon har alldeles rätt.

För formens skull har Peter Norman visserligen erkänt regeringens kollektiva ansvar. Men det egentliga budskapet har varit ett annan. Ingen i regeringen, utom möjligen den avgångna Maud Olofsson, kan enligt Norman lastas för en av de sämsta affärerna i svensk näringslivshistoria.

Det är märkligt att Annie Lööf tyst tillåter att hennes företrädare ensam får bära hundhuvudet.

Versionerna går faktiskt inte ihop. Antingen har Maud Olofsson informerat, eller så har hon gjort den dyraste politiska blundern på den här sidan millennieskiftet. Och det är nog bara statsministern som kan svara på hur det är.

Ändå vägrade han alltså att komma till riksdagen och svara på frågor om Nuon.

Visst är det något som är ruttet i kungariket Sverige.

Ingvar Persson

Senaste inläggen