En helt vanlig vecka i oktober

Jag kom till Aftonbladet för tre år sedan. Bara på den korta tiden har enormt mycket hänt i mediebranschen. Strukturomvandling är här på allvar, det är allt tuffare tider för journalistiken.

Den fråga jag ställde mig när jag kom till Aftonbladet var: vad händer med ledarsidan när papperstidningen långsamt dör?

För tre år sedan kändes det inte så muntert. Utmaningen var att hitta sätt att på nätet matcha ledarsidans historiska privilegium – den dagliga placeringen på sidan två i Sveriges största tidning.

I dag är det väldigt annorlunda. Det framgår allt tydligare att opinionsjournalistik fungerar väldigt bra i det nya medielandskapet. Ledarsidor som orkar tycka och förmår engagera har potential att nå fler läsare än någonsin.

Särskilt roligt är det så klart vi på Aftonbladets ledarredaktion verkar klara uppdraget att nå ut.

Förra veckan gjorde vi en genomgång av antal delningar i sociala medier på vårt ledarmaterial jämfört med SvD, DN, Expressen och GP.

Genomgången är gjord en helt vanlig vecka i oktober, och vår nivå på antal delningar är ungefär som vanligt. Metoden är enkel – vi har jämfört huvudtexterna på ledarplats, dag för dag.

Det är svårt att mäta och värdera journalistik. Visst finns en stor risk att jakten på klick och delningar skymmer uppdraget – att skriva om det som är viktigt på riktigt.

Min egen åsikt är att just förmågan att engagera kännetecknar god opinionsjournalistik. Den egna redaktionella bedömningen om vilka frågor som är viktiga går alltid först. Men i vårt uppdrag ingår att nå ut och att driva opinion. Därför är det glädjande att så många människor väljer att dela våra texter. Det blir ett kvitto på vår förmåga att formulera en åsikt, att orka tycka.

Att faktiskt stå för något.ledare1
ledare2ledare3

 

Senaste inläggen