Rätten till en säker abort eller sänkt skatt?

Ibland får jag och mina kollegor kritik av människor med högersympatier för att vi försöker sätta in tragedier, oförrätter och orättvisor i ett politiskt sammanhang. Ofta därför att de partier eller rörelser våra kritiker sympatiserar med inte framstår i så god dager.

Det hände när vi försökte förklara det ideologiska träsk Anders Behring Breivik var sprungen ur. Och det hände när vi vid Nelson Mandelas bortgång gjorde en ansats att förklara svensk högers historiska relation till Mandela och hans rörelse, ANC.

Att ”göra politik” av sådana händelser är fel och fult, låter den goda smakens försvarare på högerflanken meddela.

I dagarna började Musikhjälpen, ett ”insamlingsevent” (sic) som sänds i Sveriges Radio. Tre kändisar bor i en glasbur, sänder radio dygnet runt och samlar in pengar till projekt för att minska mödradödligheten.

Det där kan – och bör – man göra politik av, förstås. Att omkring 50 000 kvinnor dör till följd av osäkra aborter är en politisk fråga.

Och MUF, Moderaternas ungdomsförbund, har gjort politik av det hela. Men inte som man kanske kan föreställa sig.

en sajt auktionerar MUF nämligen ut ett ”socialdemokratiskt vallöfte” – när Mona Sahlin sa att hon aldrig skulle göra sig beroende av SD – som MUF anser att S bryter när de i dag (sannolikt) fäller regeringens sänkning av den statliga inkomstskatten.

Så blev en insamling för mödravård ett utspel för sänkt skatt för svenska höginkomsttagare.

Senaste inläggen