Reinfeldts jultal – hattrick i hyckleri

I dag ska statsminister Fredrik Reinfeldt jultala igen. Har ni längtat? Det har vi och har därför gått igenom vad moderatledaren har pratat om under de tre jultal han hunnit hålla den här mandatperioden.

2010 talade Fredrik Reinfeldt om trygghet:

För tre år sedan var Fredrik Reinfeldt en statsminister som hyfsat nyligen fått förnyat förtroende av väljarna. Han hade vunnit sin andra raka seger över Socialdemokraterna och passat på att flytt till jultal från en krog i Stockholm till Högloftet på Skansen.

Omgiven av råkonservativ bygderomantik berättade Reinfeldt att Sverige hade klarat krisen riktigt bra (och låtsades inte om att Volvo försvunnit till Kina, att 50 00 industrijobb var borta och att 100 000 förlorat jobbet) och att han och hans allianskompisar var de enda man kunde lita på.

2011 talade Fredrik Reinfeldt om kvinnofrid:

Varje år dödas omkring 17 kvinnor av sin make, pojkvän eller exman. När statsministern jultalades i december 2011 lovade han en ordentlig satsning mot mäns våld mot kvinnor samt ökat stöd till kvinnojourer.

Har det hänt nåt?

När Socialstyrelsen i fjol kartlade skyddade boenden drevs hela 71 procent i ideell regi. Och trycket på dem ökar, år för år. Enligt riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer, Roks, går många av jourerna redan i dag på knäna.

Många av Roks-jourerna oroas dessutom av att de ekonomiska bidragen från kommunerna inte längre hänger med. En del jourer får minskade bidrag och på andra ställen ligger bidragens nivåer kvar på samma nivå, år efter år. Många jourer tvingas dessutom säga nej till kvinnor som söker skydd – man har helt enkelt inte resurser att ta emot dem.

2012 ändrades dessutom systemet för hur de statliga bidragen till landets kvinnojourer fördelas. Länsstyrelserna förlorade uppdraget och Socialstyrelsen tog över. Sedan dess har det har det blivit svårare för jourerna att få pengarna.

Kommunerna ställer hårdare krav, pengarna måste sökas om varje år och måste gå till att utveckla verksamheten. Ofta är utbetalningarna helt beroende av att man driver verksamheten i projektform. Stabil finansiering saknas, enligt jourerna själva.

I Sverige har Moderaternas ­politik gett män större inkomstökningar än kvinnor samt försämrat den sociala tryggheten – vilket främst slår mot ­kvinnor. Att Moderaterna – med undantag för Sverigedemokraterna – är det parti med högst andel manliga väljare i Sverige är nog inte så konstigt.

2012 talade Fredrik Reinfeldt om skolan:

I fjol berättade Reinfeldt att han var sugen på att ta över Jan Björklunds roll som landets ledande skolpolitiker. Någon duktig M-tjänsteman hade nämligen kommit på att skolan nog blir en valfråga och att Jan Björklund är ett sänke för alliansregeringen.

Alltså tog Reinfeldt tillfället i akt att berätta att han kan tänka sig att ge betyg ännu tidigare än Björklund. Sedan berättade han, i myndig och refererande ton, att läsförståelsen sjunker, att det är viktigt med duktiga lärare och att ”skolan är nyckeln till en möjlighetsutjämning” och ”nyckeln till ett inkluderande samhälle”. Till detta, meddelade Reinfeldt, är Moderaterna beredda att tillföra mer resurser.

För två veckor sedan kom så resultaten från Pisa-undersökningen. Ingen rolig läsning för Sverige eftersom vi är det land i OECD-området där kunskapsresultaten sjunker snabbast. Det politiska ansvaret för det kanske man i huvudsak ska kräva från Jan Björklund (Reinfeldt har över huvud taget inte sagt något om Pisa-kollapsen), men det finns en detalj som blir pikant i ljuset av Reinfeldts juliga skollöften från i fjol.

Regeringen storsatsar aldrig på skolan. Sänkt krogmoms och sänkt bolagsskatt har 2010 och 2011 varit viktigare prioriteringar än skolan för statsministern. I år – i den sista budgeten innan valet – lägger Reinfeldt 20 gånger så mycket pengar på skattesänkningar som på skolan.

Klockan 13.30 i dag börjar Reinfeldts jultal. Vad han kommer att prata om? Vi vet inte. Men han kommer med största sannolikhet vara precis lika obekymrat skenhelig som alltid.

Senaste inläggen