Göteborgs Folkets Hus öppna för att hyra ut till SD

Jag blev lite paff av nyheten att Göteborgs Folkets Hus bestämt sig för att hyra ut till SD.

Motiveringen är bland annat att de är ”en kommersiell verksamhet som vilken som helst.”.

Jag ska erkänna att jag är partisk. Jag är från Göteborg, har haft kommunala förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Göteborgs kommun och varit ordförande i SSU-Göteborg.

Jag vet, liksom alla andra till vänster vet, att Folkets Hus inte alls är en kommersiell verksamhet vilken som helst. Huset, liksom Järntorget, är Arbetarerörelsens hemvist.

Här har Socialdemokraterna sina kontor, här finns den progressiva kulturen, härifrån har första maj-tågen utgått. Här finns minnena, konstverken och berättelserna.

SD har inte här att göra. Demokratins fiender får träffas någon annanstans.

Styrelsen för Riksorganisationen Folkets hus och parker beslutade i förra veckan att inte hyra ut till främlingsfientliga krafter.

Det är ett naturligt beslut. Arbetarerörelsen är rasismens största fiende. De generationer som byggt upp Folkets Hus var samma människor som bröt marken för demokratin i Sverige. Som tog strid för allas lika värde i en tid när motkrafterna var betydligt mäktigare än idag.

Men Folkets Hus i Göteborg tolkar beslutet som ett inlägg i debatten, inget mer.

Detta är inte ok. Orsaken till att SD vill träffas i Folkets Hus är att de vill normalisera sina åsikter och ses som ett parti bland andra. Ska arbetarerörelsen verkligen hjälpa dem med det?

Jag tycker Socialdemokraterna och LO i Göteborg ska ta och reda upp det här.

Så fort som möjligt.

Senaste inläggen