Har Israel sprängt Ship to Gaza?

Bild: Gazas Ark
Bild: Gazas Ark

I går morse utsattes fartyget Gazas Ark för ett sprängattentat i Gaza Citys hamn. Fartyget tillhör Ship to Gaza och Freedom Flotilla och tanken var att det om några veckor skulle segla ut från Gaza med exportvaror och därmed bryta Israels olagliga blockad. Nu ligger fartyget istället på havsbotten.

Ship to Gaza har fler gånger tidigare försökt bryta Israels blockad mot Gaza genom att köra fartyg till Gaza. Israel har reagerat med olika grader av våld för att upprätthålla blockaden. Deras argument har varit att om de inte blockerar Gazas hamn kan terrorister använda sjövägen för att ta in vapen.

I år har Ship to Gaza därför vänt på steken. Tanken är att åka ut från Gaza och bryta blockaden inifrån. Ingen kan påstå att det hotar Israels säkerhet och sedan blockaden infördes för sju år sedan har Gazas export minskat med 97 procent.

Därför har Ship to Gaza byggt om en gammal fiskebåt och döpt den till ”Gazas Ark”.

Men klockan 03:45 lokal tid den 29 april fick nattvakten ett hot via telefon. Stax därefter detonerade en sprängladdning och fartyget började sjunka. Det berättar Ship to Gaza i ett pressmeddelande. Ingen människa skadades.

Till Aftonbladets ledarsida bekräftar Ship to Gaza att det handlar om en regelrätt attack. De har i dagsläget inga misstänkta och fortfarande pågår utredningen av attentatet.

Däremot kan de berätta att fartyget skadats av en sprängladdning under vattenlinjen. Någon aktör med förmåga till undervattensstrid har alltså apterat en sprängladdning vid skrovet och sänkt Gazas Ark underifrån.

Hur många aktörer i Gaza har attackdykare tillgängliga?

Jag vet en, Israel.

De är dessutom, så vitt jag känner till, den enda aktör i regionen som både har vilja och förmåga att attackera ett fartyg på detta sätt inne i Gazas hamn.

Även om utredningen inte är färdig, även om inte Ship to Gaza vill peka ut någon måste frågan därför ställas: är det Israel som ligger bakom sprängattentatet mot Ship to Gaza? Vem skulle det annars vara?

Ship to Gaza kan i dag inte säga hur de kommer att göra. Eventuellt kommer de att behöva samla in pengar för att laga fartyget.

Än så länge är det alltså oklart om Gazas Ark kommer att kunna avsegla som planerat. Risken är dock att resultatet av sprängattacken är att hela aktionen kommer att få ställas in.

Det vore illa. Israels olagliga blockad av Gaza behöver uppmärksammas.

Anders Lindberg

Senaste inläggen