Ungerns regering saknar demokratiskt mandat

20140407-070158.jpg

Valet i Ungern är över.

Regeringspartiet Fidesz försöker nu beskriva det som hänt som en valseger i ett vanligt val.

Men så är det inte. Av flera skäl.

Det första är valsystemet.

Fidesz har gått tillbaka i valet och enligt de preliminära siffrorna fått under 45 procent av rösterna. Men trots att en majoritet av väljarna alltså röstat på andra partier i parlamentet har Fidesz preliminärt fått två tredjedelar av mandaten, tillräckligt för att på egen hand ändra grundlagen. Hur kan det komma sig?

Orsaken är att Fidesz på egen hand ändrade både grundlagen och vallagen efter valet 2010. De har halverat parlamentet till 199 ledamöter och av dessa är 106 valda i enmansvalkretsar i en valomgång. Resten är valda på proportionella listor.

Valkretsarna för de 106 specialmandaten är baserade på hur människor röstade i tidigare val så att Fidesz kan ta nästan alla. Som det ser ut just nu har det fungerat och det har gett dem 96 mandat. Förutom det får de även vanliga proportionella mandat vilket ger dem preliminärt 133 mandat ihop.

Det är i sig inget fel med enmansvalkretsar, eller proportionella val. Felet ligger i att systemet är skräddarsytt för att ge Fidesz väljarkår oproportionerligt många mandat för sina röster. Därför kan Fidesz få två tredjedelar trots att en majoritet av väljarna alltså röstade mot partiet.

Det andra skälet till att valet i Ungern inte var demokratiskt i normal mening är mediesituationen.

Efter valet 2010 har Fidesz tagit kontroll över all statlig media. Privat media kontrolleras dessutom till stor del av Viktor Orbans allierade.

Fidesz ändrade även medielagen och införde drakoniska sanktioner mot medier som rapporterade oönskat. De införde även ett mediaråd, kontrollerat av Fidesz, med stora befogenheter. Detta har man fått hård kritik för och exempelvis Reportrar utan gränser talar om en ”häxjakt på oberoende rapporterade nyheter” i sitt pressfrihetsindex för 2014 .

I valet var mediesituationen värre än vanligt. Oppositionen har i praktiken berövats nästan alla möjligheter att nå ut med sitt budskap, med undantag av nätet. Vanliga väljare har i stort sett bara nåtts av regeringspartiets propaganda.

Till detta ska läggas de senaste årens omfattande förändringar av lagstiftningen som politiserat den offentliga förvaltningen, inskränkt rättsväsendets oberoende och låtit Fideszmän direkt kontrollera stora delar av ekonomin och samhällslivet. I realiteten har statsapparaten kampanjat för regeringspartiet sedan ett par år tillbaka.

Ändå röstade alltså en majoritet av väljarna på andra partier än Fidesz. Hur valresultatet skulle sett ut i ett fritt och rättvist val går bara att spekulera i.

Fidesz är en del av EPP-gruppen i Europaparlamentet. Det är samma grupp som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör.

När Alf Svensson, KD, i går twittrade om valet i Ungern är det vänstern han kritiserar. Inte ”valets” vinnare Fidesz eller Jobbik. Det är faktiskt väldigt talande.

Både M och KD har fått stenhård kritik under de senaste fyra åren för att de stillatigande har accepterat utvecklingen i Ungern. De hårdaste kritikerna har många gånger varit Folkpartiet.

I Europaparlamentet är grupperna centrala i arbetet. En röst på M och KD i valet 25 maj är därmed även en röst på Fidesz.

Valet i Ungern visar tyvärr två viktiga saker.

Det är fullt möjligt att inom EU 2014 vinna ett val genom de auktoritära metoder Fidesz använt.

Den europeiska högern klarar, till skillnad från liberalerna, inte av att ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter när det verkligen gäller.

Det bådar inte gott för framtiden.

Vill man följa hur det går i räkningen av de sista mandaten kan an hålla koll här.

Anders Lindberg

Senaste inläggen