Bra besked från Löfven om jämställdheten

En ganska stor del av dagens lördsagsintervju i P1 med Stefan Löfven handlade om hur Fi:s framgångar ska tolkas, och hur Löfven tänker svara på dem.

I intervjun kom S med ett bra besked. Löfven lovade att om S vinner valet och får majoritet i arbetsgivarorganisationen SKL så ska man leverera ett nytt kollektivavtal där rätt till heltid blir normen för kommuner och landsting. Det är smart politik med muskler bakom. Det är ett svar Stefan Löfven har som Fi saknar.

Framför allt är det jättebra att S nu svarar på utmaningen från Fi med vassare policy, snarare än att låtsas som ingenting. (Däremot hade man varit mer trovärdig i frågan om man redan i dag varit en bättre arbetsgivare på fler ställen och uppfyllt det man redan lovat.)

Stefan Löfven fick också frågor om föräldraförsäkringen. Det är obegripligt att S fortfarande svajar i den frågan och inte klart och tydligt kan lova att införa ytterligare en pappamånad under nästa mandatperiod. Ett ojämnt uttag av föräldradagar är ett av de viktigaste hindren för ett mer jämställt arbetsliv, och ett sådant löfte borde vara en självklarhet för S. Löfven fortsätter i stället att prata om en utbyggd jämställdhetsbonus som ett alternativ, ett system som över huvud taget inte fungerat.

Vad Aftonbladets ledarsida skrivit om dessa frågor går att läsa bland annat här, här och här.)

 

 

 

Senaste inläggen