Det är kroppar det handlar om

Mammor på väg till jobbet, pappor på väg hem. Unga människor som rör sig ute i försommarkvällen. Och så det som inte syns. Under ytan på en del av dessa kroppar en krypande, stigande rädsla.

Min vän säger: du förstår inte hur mycket det betyder för mig när folk protesterar mot rasisterna. När någon säger emot vågar jag gå över torget där de står. Då känns det om jag också har rätt till den här staden.

Frågan är: ska man tyst se på när vänner, medmänniskor, grannar, familjemedlemmar blir allt räddare? Är det civiliserat? Är det solidariskt?

Vi har nu en diskussion om yttrandefrihet för rasister. För mig är den enkel. Alla har rätt att säga vad de vill, så länge de håller sig inom lagens gränser.

Och lika enkelt: människor har alltid rätt att uttrycka sitt missnöje med de åsikterna. Högljutt och med kraft.

Personligen tycker jag till och med att vi inte bara har en rättighet – utan en moralisk skyldighet – att göra just detta.

För låt oss påminna oss om vad detta handlar om:

Sverigedemokraterna är ett parti som inte tycker att mina vänner har samma rätt till detta land som jag. Gång på gång har deras ledande företrädare uttryckt denna åsikt.

Deras retorik piskar upp hat. Det hatet drabbar utan åtskillnad. Mammor på väg till jobbet, pappor på väg till förskolan.

Frågan är: med vad ska vi svara på detta hat?

Vi ska skriva debattartiklar, ledartexter, vi ska diskutera och debattera.

Men jag tror det är viktigt att vi kommer ihåg detta: vi svarar inte bara för att övertyga. Den som hatar blir inte övertygad av argument.

Vi svarar minst lika mycket – kanske mer – för att ställa oss i vägen mellan hatet och de levande kropparna. För att visa solidaritet och säga att det är ett samhälle vi lever i det här. Inte ett akademiskt seminarium.

Att protestera högljutt eller blåsa i en vuvuzela omvänder inga rasister. Det löser inga underliggande samhällsproblem.

Men det skapar ett utrymme att andas för den som är rädd.

Som Kawa Zolfagary skrev i går: Kampen som inte är ett val för mig. Kampen som är ett val för dig.

 

 

 

Senaste inläggen