Generation Reinfeldt har gjort sitt i Moderaterna

Vad är det han skriver egentligen, Sten Tolgfors?

Den tidigare försvarsministern och nuvarande konsulten begår i dag debattartikel där han menar att kärnan i hans parti – Moderaterna – måste vara friheten.

Det är i sig ingen kioskvältare. Moderaterna har i ett sekel pratat om frihet i meningen ”sänk alla skatter, avskaffa alla monopol”. Men Sten Tolgfors verkar faktiskt se att frihet kan betyda något annat.

Tolgfors börjar i en analys av sin egen generations moderater:

Att min politiska generation en gång ägnade relationen mellan staten och individen sådan uppmärksamhet och såg på frihet som frihet från statlig styrning, är begripligt givet hur Sverige då såg ut.

Men efter 90- och 00-talets marknadsvänliga S-reformer och två mandatperioder med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet är staten inte den stora fienden längre. I dag är det samhället – inte en stor, stel respektlös socialdemokratisk stat – som begränsar människors frihet, tycks Tolgfors hävda.

Att många unga i dag verkar se på frihet på ett annat sätt, som en frihet i samhället att göra sina egna livsval utan fördömande eller särbehandling, är begripligt, givet hur samhället ser ut nu.

Det handlar om miljöpolitik, det handlar om jämställdhetspolitik och det handlar om politik mot diskriminering, menar den förre försvarsministern. Och där har Moderaterna uppenbart inga bra svar.

Men, och det här är väl det riktigt centrala, även jobbfrågan är en frihetsfråga. Men inte som den beskrivs av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt: ”När min generation skojade om vuxenlivets villa, vovve och Volvo, så är detta för många unga i dag en svåruppnåelig dröm. Den som inte har jobb, får inga lån eller egen bostad.”

Jag tror faktiskt att Tolgfors har helt rätt här och att han ser något som de övriga moderaterna i hans generation – de som skapade Nya Moderaterna – inte ser.

Bara det att Tolgfors debattext skrivs efter att Moderaterna klargjort att de inte tänker lyfta ett finger för att göra arbetslivet tryggare för unga människor säger mycket om var Moderatern befinner sig just nu.

Efter det moderata förlustvalet 1998 skrev Krister Thelin, tidigare statssekreterare i justitiedepartementet under regeringen Bildt, så här i Timbros nättidskrift Smedjan:

Det är dags för ett generationsskifte i den moderata partiledningen. Partiet måste också inse och erkänna historiska misstag. Det som krävs är inte nostalgiskt tillbakablickande i självbelåten förtröstan på partiets obefläckade förträfflighet utan nya, friska krafter som kan förmedla visioner och entusiasmera väljarna.

Telin ville att 1960-talisterna skulle ta över partiet och det gjorde de.  Sten Tolgfors är född 1966. Det är gamle arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin också. Anders Borg är född 1968, Fredrik Reinfeldt 1965. Per Schlingmann är född 1970. De kallade sig Nya Moderaterna.

Ja, Tolgfors debattartikel ska förstås läsas som en tidig inlaga i en moderat eftervalsdebatt som med all säkerhet kommer bryta ut i september. Då lär fler komma till insikten Tolgfors kommit till nu och som Telin kom till för 15 år sedan:
Moderaterna behöver ett ledarskap som förstår sin samtid.

Senaste inläggen