Dagens lista: Andra ofinansierade byggprojekt vi minns

I dag presenterade Alliansen ett gigantiskt paket för infrastruktur och boende. Allt ska kosta 400 miljarder, alltså ungefär tio försvarsbudgetar. Om detta alls byggs kommer tågtrafiken fungera igen omkring 2035. Finansieringen är en ”förhandlingsfråga” mellan stat, kommun, avgifter och privata intressen.

Det vill säga den finns inte, än.

Vi minns några andra ”satsningar” med motsvarande finansiering.

1. Versailles

Den franska kungen Ludvig XIV residens, oöverträffat i skönhet och kultur. Finansierades på löpande räkning och ledde nära nog till statskonkurs. Orsakade därmed indirekt franska revolutionen.

2. Kinesiska muren

Lär kunna ses från månen och skapade många arbetstillfällen av FAS 3-typ. Kostade 260 miljarder dollar i dagens penningvärde. Fungerade dock inte som försvar mot mongolerna.

3. Moskvasjön

På 40-talet hade Tyskland en infrastukturplan för Moskva som innebar att man skulle riva staden och ersätta den med en artificiell sjö. Vattnet skulle komma via slussöppning i Moskva-Volgakanalen. Blev ej av på grund av yttre omständigheter.

4. Babels torn

Människorna ville bygga ett torn som nådde ända upp till himlen. De påbörjade dock bygget utan gemensam beredning och godkännande från högsta instans. Ledde till tusentals år av språkliga missförstånd, och i sin absoluta förlängning, Almedalsveckan.

5. EAP:s 50-årsplan för kolonisering av mars 

Förslaget att kolonisera mars presenterades 1987 av Lyndon LaRouche. Det kommer att ta 50 år och i förlängningen leda till kolonisering av hela rymden, möjligen ännu mer. Har ännu inte blivit av på grund av inget regeringsalternativ.

/ Ledarredaktionen i samarbete med Waldemar Kielos (Katrines pappa)

Senaste inläggen