Sju saker Reinfeldt inte kommer prata om i kväll
Bortom rosémingel, dj-battles och lobbyister som delar ut flygblad har det faktiskt hänt en hel del saker under den här veckan. Saker som borde kunna få plats i ett partiledartal eller som skulle kunna ligga till grund för ett politiskt förslag.
Vi har tittat närmare på veckans nyhetsflöde och hittat sju saker som Fredrik Reinfeldt inte kommer prata om kväll.
OECD: Löneklyftor är här för att stanna
De senaste 20 åren har skillnaden mellan hög- och låginkomsttagare vuxit i de 34 OECD-länderna. Inkomsterna för dem med högst lön ökade i genomsnitt 0,6 procent mer varje år, än för dem med lägst lön,
Majoritet av kvinnor riskerar fattigpension
Räknat på genomsnittligt utbetalt bostadstillägg, som är cirka 2 400 kronor, blir det 10 281 kronor för en ogift garantipensionär. En av fem kvinnor i gruppen kommer enligt prognoserna inte upp i en så hög allmän pension. För dem gör alltså ett helt yrkesliv i princip ingen skillnad alls vad gäller nivån på den allmänna pensionen.
Ett annat alarmerande faktum är att både män och kvinnor med relativt många yrkesår spås få så låg pension vid 65 års ålder att de kvalificerar sig för ”fattigpension”.
Fler sjuka tvingas ta ålderspension
Sjuka riskerar i allt högre grad att ta ut sin ålderspension i förtid. Orsaken är de hårdare sjukreglerna som regeringen införde 2008, visar ny forskning. Det innebär att en redan låg pension blir ännu lägre.
Fysiskt tunga jobb förkortar arbetslivet
För människor med fysiskt tunga arbeten förkortas arbetslivet med upp till fem år av förtidspensioneringar och dödsfall. För civilingenjörer, högskolelärare och personer i chefsställning förkortas arbetslivet knappast alls.
Pensioner progressiva – åt andra hållet
Höginkomsttagare överkompenseras medan deltidsarbete missgynnas i de stora tjänstepensionssystemen. Med lika stor pensionsavgift på alla inkomster skulle miljarder föras över till låginkomsttagare och kvinnor.
Jämställdhetsfråga från 80-talet ännu aktuell
1987 arbetade 45 procent av alla kvinnor deltid. Förra året var andelen 30 procent. Bland män har andelen deltidsarbetande ökat från 6 till 11 procent under samma tid. Att kvinnor i högre grad än män har arbetat deltid är en orsak till att kvinnor i snitt under 2012 hade 66 procent lägre pension än män.
Var femte papperslös nekas vård
Läkare i världen har intervjuat 106 papperslösa och deras anhöriga om deras kontakter med svensk sjukvård sedan den nya lagen om vård för papperslösa trädde i kraft den första juli förra året. Intervjuerna visar att långt ifrån alla har fått den vård de har rätt till enligt lagen. En femtedel av patienterna har nekats vård trots att de har haft rätt till den.